Mijn recept voor vanille-extract is alweer een paar jaartjes oud, maar is – wat mij betreft – echt een klassieker. Ik heb sinds ik het zelf maak, nooit meer vanille-extract in de winkel gekocht!

Maar, ik krijg regelmatig de vraag van lezers of het extract nog alcohol bevat als het al maanden staat. Het antwoord is: JA. Mijn oorspronkelijke recept is niét alcohol-vrij. Het wordt met vodka gemaakt, dus die alcohol zit er gewoon nog in. Sommige mensen vinden die nasmaak minder lekker of willen geen alcohol vanwege hun kinderen, geloofsovertuiging of om een andere reden. Begrijp ik allemaal volledig natuurlijk! Daarom heb ik vandaag een receptje voor vanille-extract ZONDER ALCOHOL! En dat met maar 3 ingrediënten. Wat wil een mens nog meer, toch? 😉

Doordat er geen alcohol in dit extract zit, is het wel beperkt houdbaar: je moet het na de ‘intrekfase’ (8-9 weken) goed afgesloten in de koelkast bewaren en het blijft dan ongeveer 3 maanden goed.

vanilleextract

Ingrediënten
250 ml gefilterd water
8 vanillestokjes
1/4 tl zout

Benodigdheden
flesje om het vanille extract in te bewaren

 

Bereidingswijze

1. Neem 8 vanillestokjes en snijd deze open maar laat ongeveer een centimeter aan de bovenkant heel. Je split ze dus als het ware.

2. Stop de vanillestokjes in het flesje en schep het zout erop. Schenk nu het water erbij en sluit het flesje goed af. Nu moet je héél hard schudden, zodat al het zout opgenomen wordt.

3. Zet het flesje in de koelkast en schud het iedere dag gedurende 4 weken. Klinkt als veel werk, maar je opent als het goed is meerdere keren per dag je koelkast 😉

4. Na deze 4 weken moet je het flesje 2-3 keer per week schudden. Na 9 weken is het vanille-extract klaar voor gebruik. Het is in een afgesloten flesje nu nog 3 maanden houdbaar in de koelkast.

Tip: ik bestel mijn vanillestokjes bij Riziky.be. Voor vanille extract hoef je niet de duurdere Premium kwaliteit te nemen: het wordt zelfs geadviseerd om Gourmet kwaliteit te nemen.

liefs

 

Print Friendly