Ik vond het heel erg lastig in het begin dat ik geen kant-en-klare woksausjes van bijvoorbeeld Conimex of Go-Tan meer mocht eten. Wij eten namelijk vrij vaak wokgerechten met rijst of noodles en doen daar dan vaak zo’n sausje of een boemboe bij. Helaas is er letterlijk in elke saus van elk merk in de supermarkt suiker toegevoegd. Tevens zit er vaak Ve-Tsin (E-621) in wat bekend staat als hoofdpijnveroorzaker en eigenlijk gewoonweg een slechte en ongezonde toevoeging is. Dat ingrediënt wil ik dus graag vermijden.

Ik ben op zoek gegaan naar een recept voor een lekkere woksaus en ik vind deze erg geslaagd. Als je lui bent of geen verse knoflook in huis hebt, dan kun je natuurlijk altijd knoflookpoeder gebruiken. Al is verse knoflook ontzettend lekker en lang houdbaar, dus zeker een essentieel ingrediënt in iedere keuken.

Deze saus wordt niet zo dik als kant-en-klare sausjes. Wel is het zo dat je bij deze saus bij elke hap wel iets anders proeft. Dat heb ik bij die andere sausjes nooit ervaren. Dan smaakt elke hap toch eigenlijk wel hetzelfde. En dat is toch behoorlijk saai.

Image

Suikervrije woksaus
Voor 2 personen

1 theelepel korianderpoeder
1-2 theelepels komijnpoeder
1 teentje knoflook, uitgeperst
flinke scheut sojasaus (zonder suiker)
klein scheutje citroensap
2 theelepels agavesiroop (dit verkopen ze tegenwoordig ook in bij de AH zag ik)
1 halve theelepel gemberpoeder
1 eetlepel sesamolie
halve tot 1 theelepel tijm
peper (naar smaak)
mespunt cayennepeper

Ik vind deze saus het lekkerste met kip. Als eerste bak ik de verse knoflook ongeveer een minuut aan in olijfolie (of wokolie) en voeg dan de kip toe. Bak deze een paar minuten en voeg dan evt. groenten toe. Vervolgens voeg je alle kruiden toe, omscheppen, en laat het een minuutje warm worden. Lekker! Deze saus kan perfect met rijst of noodles geserveerd worden.

Ik ben nog op zoek naar suikervrije kroepoek. Heb helaas nog niks gevonden..

Print Friendly