Veel recepten die ik uitprobeer bevatten kokosmeel. Nou is kokosmeel behoorlijk prijzig: voor een zak van 500 gram betaal je gemiddeld €10,00. Gelukkig is er een goedkoper alternatief: zelf maken! De laatste tijd heb ik tal van basisrecepten gepost, o.a.: amandelmelk, amandelboter en kokosboter. Dan kan kokosmeel natuurlijk niet ontbreken!
Het leuke aan kokosmeel maken is dat het zó ontzettend gemakkelijk is en ook nog eens véél goedkoper dan kant-en-klaar kokosmeel. Het enige wat je nodig hebt is water en kokos-chips (ongezoet). Ik heb de mijne in Duitsland gekocht, maar in Nederland zijn ze ook te koop, bijvoorbeeld in een toko.
Ingrediënten
kokos-chips
water
Bereidingswijze
1. Doe de kokos-chips in een kom met water. De water-kokos ratio moet 4:1 zijn, dus dat betekent 4 cups water op 1 cup kokos-chips. Laat dit minimaal 4 uur weken.
2. Doe de geweekte kokos-chips in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een gladde massa is.
3. Neem een stuk kaasdoek en knijp zo veel mogelijk vloeistof uit de massa. Dit is kokosmelk en daar zijn legio mogelijkheden voor om ergens in te gebruiken. Gooi dit dus niet weg!
4. Spreid de uitgeknepen kokos-massa uit op een bakplaat en bak op 100°C tot het gedroogd is. Doe dit weer in de keukenmachine en draai totdat je de gewenste structuur hebt.
That’s it! Enjoy! ♥
Ik verkoop kokosmeel voor €4,50 (zak van 500gr)
Super handig recept! Bedankt hiervoor 🙂
Eerst weken en dan drogen lijkt me zo omslachtig. Kun je die chips niet gewoon fijnmalen met een staafmixer?
De chips bevatten veel vocht en dat moet er eerst uit 😉
Kan het dan niet meteen in de oven zonder te laten weken?
Hoeveel kokosmeel hou je dan ongeveer over van 1 kop kokosrasp?
en gewone kokosrasp uit de supermarkt ipv de chips??
Wat is het verschil tussen chips en rasp?
Rasp is fijn gemalen kokosrasp en chips is meer zoals schaafsel/krullen
Dat is ook prima om zowel zelf kokosmelk als (daarna) kokosmeel van te maken
Kokosrasp is al gedroogd, waarom nat maken en weer drogen? Dit lijkt mij overbodig, je mist de “kokosmelk” alleen.
Hoi, ik lees dat je nog al eens iets uit Duitsland haalt, bij welke winkel? Ik woon ook vlak bij de grens thv Coevorden.
Verder vindt ik je site geweldig!
Heb je misschien ook een recept om zelf cacaobeter te maken?
Is het verhitte van de kokosmassa in de oven nog van invloed op de vetten en voedingstoffen die erin zitten? Ik weet dat van sommige producten de voedingsstoffen veranderen of verloren gaan bij verhitting (bijv honing)
kun je de losse kokos ook malen in de keuken machine en krijg je zo dan kokos meel
Nee, want doordat je er eerst kokosmelk van maakt, haal je ook het vet eruit. Dat moet, anders droogt het niet goed (en is het een ander product)
Ben ik dan de simpele die die 4 koppen weekwater heeft weggekiept wat niet had gemoeten??? Heb nu alleen de geweekte kokos in de blender maar hoe sterk die ook is……vermalen doet ie niet
Ben ik de enige simpele die het dan weer verkeerd heb begrepen?? Moest het weekwater ook in de blender?? Ik heb een hele sterke blender maar met alleen de geweekte kokos wordt het echt geen glad iets….
De geweekte kokos doe je met weekwater in de blender en draai je totdat het zo glad mogelijk is (1 a 2 minuten) Dan giet je alles door een doek, vang de kokosmelk op want die is heerlijk. De overgebleven rasp uit de doek droog je in de oven
Hoi, kan je van kokoschips ook kokosboter maken?