Het is november en in de VS betekent dat de maand van Thanksgiving is aangebroken. Als je deze blog een tijdje volgt, dan ken je vast mijn voorliefde voor de Amerikaanse keuken 🙂 Naast een grote kalkoen voor Thanksgiving hoort daar – in mijn optiek – ook echt wel zoete aardappelpuree als bijgerecht bij.

Zoete aardappelen (ook wel bekend als bataat) bevatten heel veel vezels, ongeveer twee keer zoveel dan in normale aardappelen. Daarnaast zit ‘ie ook bomvol vitamine C, vitamine B6 en Bèta-caroteen. Ook heeft deze zoete ‘pieper’ een lage Glycemische Index (GI) van 35 en dus krijg je – met name door de hoeveelheid vezels – geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Ter vergelijking: een normale aardappel heeft een GI van 82.

Nog een ander leuk weetje: een zoete aardappel bevat 1.5 keer zoveel anti-oxidanten als blauwe bessen. Super healthy dus! De zoete aardappel is trouwens geen familie van de gewone aardappel en hoort dus ook niet tot de nachtschade familie.

Ik heb al eens vaker zoete aardappel in een baksel gebruikt (deze Sweet Potato Pie) en ik heb ook wel eens frietjes van zoete aardappels gemaakt. Nu vond ik het tijd voor zoete aardappelpuree. Ik vind dit zelf het lekkerst om te combineren met kip of kalkoen.

Suikervrije zoete aardappelpuree

Ingrediënten
1 kg  zoete aardappelen
+/- 25 ml (lactosevrije) melk (kokosmelk kan ook!)
klontje (lactosevrije) boter (of 1 1/2 el plantaardige olie)
peper en zout
kaneel

Bereidingswijze
1. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en was ze onder koud water. Doe vervolgens de aardappelen in een pan met wat water en zout en breng aan de kook en laat 20 minuten koken (of tot ze zacht zijn).

2. Verwarm ondertussen de melk. Laat deze niet koken.

3. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn met een stamper en voeg geleidelijk wat melk toe en een klontje boter. Als het een romige puree is, dan heb je genoeg melk toegevoegd.

4. Breng de puree op smaak met peper, zout en een snufje kaneel.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly