Zo Bakt Nederland is het nieuwste boek van Irene Lelieveld: (auto)kinesiologisch voedingstherapeute, auteur en vanaf 1997 actief bezig met voeding en gezondheid. Ik heb Irene dit jaar ontmoet tijdens een ontzettend interessante lezing die ze gaf en ik heb haar andere boeken ook in mijn kast staan. Ze heeft als gastblogger voor jullie een artikel geschreven over haar boek én ze deelt haar recept voor Oudhollandse wafels.

Door Irene Lelieveld

Zo Bakt Nederland door Irene Lelieveld- Blij Zonder Suiker

Gebak, koekjes en andere zoete lekkernijen: daar houden wij Nederlanders allemaal zo van. Maar we
weten stiekem ook wel dat het niet zo gezond voor ons is. Maar wist je dat er ook gezonde zoete lekkernijen zijn en dat deze ook nog eens heel eenvoudig zelf te maken zijn?

Ik ben Irene Lelieveld, voedingstherapeut en auteur van alweer 6 boeken. Ik woon in Sittard, heb een praktijk aan huis, en ik schrijf en bak veel. Mijn doel is om mensen te leren gezonder te eten en dat
men weer net zoals vroeger zelf in de keuken aan de slag gaat. Daarom heb ik een Oudhollands bakboek geschreven: recepten van toen, in een gezond jasje van nu.

Elk recept in het bakboek is verdeeld in 2 recepten: 1 voor de bewuste eter en 1 voor de gezonde eter. De bewuste eters zijn mensen die graag gezonder willen eten, maar niet teveel verandering willen. Zij doen graag hun boodschappen in de supermarkt. De ingrediënten in de recepten voor de bewuste eter zijn de beste keuze uit de supermarkt.

Recepten voor de gezonde eter gaan een stapje verder en zijn geschikt voor mensen die ook in reformzaken hun boodschappen doen. Alleen maar echt heel gezond dus. Op deze manier is voor iedereen mogelijk om bewuster of gezonder zoete lekkernijen te nuttigen. Het leuke is dat ik bij verschillende recepten ook wat historische achtergronden heb geschreven. Het is verrassend om te lezen hoe recepten vroeger zijn ontstaan.

Het boek bevat 100 recepten zoals Oudhollandse koekjes, Limburgse vlaaien en verschillende cakesoorten. Maar ook de feestdagen met hun lekkernijen worden besproken. Maak zelf gezondere pepernoten, speculaas en banketstaaf tijdens de Sinterklaas dagen of heerlijk kerstbrood, paas-mannetjes, oliebollen en authentieke broden. Omdat ik zelf uit Limburg kom en in Sittard woon, heb ik natuurlijk ook de carnavals-lekkernijen in een gezond jasje gestoken, zoals de nonnevoten en de krombroodjes die van oudsher uit Sittard komen.

Hieronder volgt een recept uit mijn boek:

Oudhollandse Wafels

Oudhollandse Wafels - Blij Zonder Suiker

Historie
Al vanaf de 13de eeuw werden wafels gegeten en dan vooral tijdens feesten zoals Kerstmis, de kermis en jaarmarkten. Destijds gebruikte men een wafel-ijzer die boven het open vuur gehouden moest worden. Je goot hier beslag in, waarna er goed opgelet moest worden om te voorkomen dat de wafels verbrandde. Het ijzer moest dan ook continue worden omgedraaid. Uit die tijd komt de uitdrukking “hou je waffel” vandaan. Hiermee werd bedoeld dat je niet zoveel moest kletsen, maar op je wafelijzer moest letten.

Ingrediënten Bewuste Eter
200 gr volkoren tarwemeel
50 gr boekweitmeel
1 ruime el bakpoeder
2 el honing of bio-rietsuiker
300 ml soja of rijstemelk
3 biologische eieren
rijstolie of bio-roomboter

Ingrediënten Gezonde Eter
250 gr speltmeel (of glutenvrije meelsoorten)
1 ruime el wijnsteenbakpoeder
2 el palmsuiker, oerzoet of Sukrin
300 ml rijstemelk of amandelmelk
3 biologische eieren
rijstolie of kokosolie

Bereidingswijze
1. Doe alle ingrediënten samen (m.u.v de olie) en klop het goed door. (bij sommige meel soorten is meer melk nodig)
2. Maak je wafelijzer warm doe wat olie op de ijzers.
3. Giet een beetje beslag in het wafelijzer en bak ze gaar.

Ik hoop dat mijn nieuwe Oudhollandse bakboek, Zo Bakt Nederland je interesse heeft gewekt en dat jij tijdens, maar ook na de feestdagen gezonde, maar vooral lekkere dingen op tafel gaat zetten. Wil je zien hoe mooi het boek is en waar ik een paar recepten weggeef? Kijk dan hier.

Zo Bakt Nederland (185 pagina’s) is vanaf 15 november overal verkrijgbaar voor € 19,95

Print Friendly