Een tijd terug zag ik een reclame op TV van Coca Cola. Om precies te zijn Coca Cola Zero. De reclame deed geloven dat er totaal geen smaakverschil zou zitten tussen normale Coca Cola en Coca Cola Zero. Dat geloof ik natuurlijk niet 😉


Ik dronk zelf toen ik nog suiker at altijd normale Coca Cola en varieer nu – als ik frisdrank drink – tussen Light en Zero. Daar zit voor mijn gevoel echt wel een groot verschil tussen. Ik ben ook zo iemand die altijd roept dat ik kan proeven of het Pepsi of Coca Cola is.

Laatst was vriendin Lian van Cakeje van Eigen Deeg bij mij op bezoek en tijdens onze wandeling door de supermarkt besloten we een blinde smaaktest te gaan doen. We kochten de volgende flessen Coca Cola en Pepsi en gingen aan de slag:

  • Coca Cola
  • Coca Cola Zero
  • Coca Cola Light
  • Pepsi
  • Pepsi Max

Coca Cola Smaaktest

Deze gaven we om de beurt een nummer en plakten ook een sticker op de onderkant van het glas waar die specifieke cola in zat. Dus als ik op Coca Cola een stickertje met nummer 1 had geplakt, dan kreeg het glas waar die cola in zat ook nummer 1. Zoals gezegd deden we het om de beurt en Lian heeft de nummers dan ook omgewisseld toen ik aan de beurt was om te proeven. Zo hebben we eerlijk kunnen proeven.

Toen Lian begon met proeven was de onderverdeling als volgt en ik heb Lian’s opmerkingen er in cursief onder geplaatst:

1. Coca Cola Zero “Weinig prik, niet lekker, nasmaak neppig zoet. Echt de smerigste van allemaal. Moet Pepsi Max zijn”

2. Pepsi Max “Goede prik, maar nepsmaak. Rare nasmaak. Dit is zeker Coca Cola Zero”

3. Pepsi Regular “Ik denk dat dit Coca Cola Light is. Weinig prik.

4. Coca Cola Light “Lekker, goede prik. Dit is Pepsi Regular”

5. Coca Cola Regular “Ook deze is lekker, dit is gewone Coca Cola”

Zoals je ziet had Lian alleen Coca Cola Regular goed geraden. Het bijzondere is dat ze Coca Cola Zero aan heeft gemerkt als de ‘smerigste’. Voor de volledigheid moet ik er bij vermelden dat Lian geen die-hard cola drinkster is. Als ze al cola drinkt dan is het alleen Coca Cola Regular. Die heeft ze er dus wel tussen uit weten te halen!

Smaaktest

Ik had de smaaktest helemaal goed (echt waar!), maar ik heb dan ook jaren Pepsi gedronken en herken de smaakverschillen blijkbaar goed. Ik moet zeggen dat ik meteen de normale varianten er tussenuit pikte. Deze waren voor mijn gevoel een stuk zoeter dan de Light cola’s. En dat terwijl ik voorheen altijd riep dat Light zo veel zoeter was! Ik denk dat na bijna 5 maanden suikervrij eten mijn smaak inmiddels wel iets is veranderd. Nu varieer ik tussen Light en Zero en zelfs daar zit echt wel een smaakverschil tussen. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat Light en Zero hetzelfde product is, maar dat is echt niet zo. In Coca Cola Light zit namelijk ‘aroma’ (wat dat dan ook mag zijn) en in Coca Cola Zero zit dat niet.

Dus, de conclusie is (wat we stiekem al wisten voordat we deze test begonnen) dat er wel degelijk een verschil zit tussen Coca Cola Regular en Coca Cola Zero en dat de reclame niets meer is dan een marketing tool. Maar goed, zoals ik al zei, dat wisten we natuurlijk al 😉

Print Friendly