De titel van deze blogpost kan misschien ietwat obscuur klinken. Toen vriendin Vera vertelde dat haar moeder een boek had over het Bloedgroep Dieet, was mijn eerste gedachte namelijk: “eh wat is dat nou weer?” Ik heb me inmiddels wat meer verdiept in dit concept en ben enthousiast over de achterliggende gedachten. Het ‘enge’ is dat het – in mijn geval althans – helemaal klopt met mijn voedselallergieën.
Wat is het Bloedgroep Dieet?
Het Bloedgroep Dieet is bedacht door Dr. Peter D’Adamo – een natuurgeneeskundig arts – die jaren onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen onze bloedgroep, voeding en levensstijl. In 1996 publiceerde hij Het Bloedgroep Dieet (Eat Right For Your Type) waarin hij zijn theorie heeft uitgewerkt. Hij stelt dat de bloedgroep van een persoon bepalend is voor wat je beter wel of niet kunt eten:
“Je bloedgroep is de sleutel die de deur ontsluit tot de mysteries van gezondheid, ziekte, hoge ouderdom, fysieke vitaliteit, en emotionele kracht. Je bloedgroep bepaalt je vatbaarheid voor ziekten, wat je moet eten en welke lichaamsbeweging je moet nemen”
Ik vind dit een interessante stelling. In zijn boek beschrijft D’Adamo dat zijn vader – ook een natuurgeneeskundig arts – merkte dat “veel patiënten baat hadden bij strikt vegetarische en vetarme diëten, maar een bepaald aantal patienten niet vooruit leek te gaan of zelfs achteruitging.” Hij bedacht een theorie dat er een blauwdruk zou moeten zijn om deze verschillen vast te stellen: de bloedgroep van een persoon zou volgens hem deze verschillen verklaren. Hij heeft deze theorie jaren getest in zijn praktijk en het bleek dat er duidelijk een verschil zichtbaar was tussen mensen met bloedgroep A en bloedgroep O. Zo is het – volgens zijn theorie – zo dat mensen met bloedgroep O vlees gebruiken als energie, terwijl mensen met bloedgroep A dit juist opslaan als vet. Dat is natuurlijk een wezenlijk verschil!
Bloedgroepen
Zoals je wellicht al wel weet zijn er 4 verschillende bloedgroepen: O, A, B, en AB. Bloedgroep O is volgens D’Adamo de oudste bloedgroep van de mensheid en is toen onze voorouders veranderden van voornamelijk jagers naar een meer agrarische samenleving en als “reactie op de ontelbare infecties die veroorzaakt werden door een toegenomen bevolking en belangrijke veranderingen in de voeding.” Hieronder een overzicht van ontwikkeling van de verschillende bloedgroepen:
- De klim van de mensheid naar de top van de voedselketen (de volledige evolutie van groep O)
- De verandering van jager-verzamelaar in een gedomesticeerde agrarische levensstijl (opkomst van groep A)
- De verandering en migratie van de rassen van het Afrikaanse thuisland naar Europa, Azie en Noord-en Zuid-Amerika (ontwikkeling van groep B)
- De moderne vermenging van ongelijksoortige groepen (opkomst van groep AB)
Ik heb zelf bloedgroep O. Ik weet dat er mensen zijn die niet weten wat hun bloedgroep is, maar het is zeker handig om te weten! Als je je bloedgroep niet weet, dan kun je die heel makkelijk laten bepalen bij je huisarts (prikdienst).
Het dieet
In zijn boek maakt D’Adamo een onderscheid tussen de 4 primaire bloedgroepen (of het positief of negatief is, is voor hem niet relevant) en hij legt heel specifiek uit wat voor soort eten goed voor welke bloedgroep is. Hij maakt een onderscheid tussen verschillende types voedsel: heilzaam, neutraal en te vermijden. Dit wijst zich eigenlijk al vanzelf. Voor elke bloedgroep maakt hij gebruik van dezelfde voedselgroepen, variërend van vlees en gevogelte tot melkproducten tot noten en zaden en alles waar daar tussen in zit. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan ook wat recepten die van toepassing zijn op de specifieke bloedgroep.
In mijn geval komt heel duidelijk naar voren dat zuivelproducten niet geschikt zijn voor mij: “bloedgroep O moet het gebruik van zuivelproducten streng beperken. Hun systeem is niet erg geschikt voor een goed metabolisme hiervan en er zijn geen heilzame voedselsoorten in deze groep.” Dat is dan meteen duidelijk, toch? 🙂
Ook kan ik volgens het Bloedgroep Dieet niet goed tegen tarwe (gluten) en hij is daar vrij kort en krachtig over: “mensen met bloedgroep O verdragen geen tarweproducten en je moet ze volledig uit je dieet schrappen.” Dus.. ok! Wel typisch dat ik zelf – voordat ik dit boek heb gelezen – al het gevoel had dat er nog iets in mijn eten zat waar mijn lichaam niet goed op reageerde. Ik merk zelf dat tarwevrij eten een positief effect heeft op hoe ik me voel: ik heb veel minder last van rommelende darmen en een opgeblazen buik op de dagen dat ik geen tarweproducten eet. Ik probeer dat nu dan ook echt zoveel mogelijk te vermijden en ik moet zeggen dat dat prima lukt. Ik ontbijt met Overnight Oats met Yoghurt en haal de havermout uit Duitsland omdat er daar minder risico bestaat dat het in aanraking is geweest met tarwe. Tijdens de lunch eet ik spelt-zuurdesembrood en ‘s avonds, als we toevallig we pasta eten, neem ik de glutenvrije of spelt varianten. Koekjes en andere tussendoortjes eet ik toch al amper meer en als ik zin in iets heb, dan maak ik het zelf en gebruik ik speltmeel. Ik heb – volgens mij – geen coeliakie, dus vandaar dat ik wel speltmeel gebruik. Speltmeel is niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Mijn mening
Zoals bij alle ‘alternatieve geneeswijzen’ zijn er enorm veel voor-en tegenstanders van het Bloedgroep Dieet. Voorin het boek staat ook een disclaimer dat het boek niet bedoeld is als vervanging van medische aanbevelingen van artsen of andere gezondheidsverzorgers. Daar ben ik het mee eens: nu ik me steeds meer richt op alternatief eten merk ik dat er heel veel verschillende theorieën zijn die lang niet altijd een wetenschappelijke onderbouwing hebben. Wees dus voorzichtig en gebruik theorieën als het Bloedgroep Dieet dus als een soort richtlijn voor je eigen voeding. Ook helpt het om je bewust te worden van wat je eet en het effect van voeding op je lichaam en je gezondheid.
Ik moet zeggen dat in mijn geval heel veel van de informatie lijkt te kloppen met wat ik al wel en niet eet en ik ben daarom zelf best enthousiast over de aanbevelingen die gedaan worden. Ook verklaart het Bloedgroep Dieet voor mij waarom ‘mainstream’ diëten niet voor iedereen hetzelfde werken. Think about it! 😉
Praktische info
Ik kan helaas niet iedere bloedgroep uitgebreid beschrijven, omdat dit artikel dan wel heel erg lang wordt. Ben je benieuwd naar de richtlijnen voor jouw bloedgroep? Het Bloedgroep Dieet Boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor €18,95.
Dit klinkt heel interessant! Heb net het boek bij de bieb gereserveerd.
Hoi Wendy, ik ging op zoek naar meer informatie en ik vond dit. D’Adamo is dus geen arts….
http://www.skepsis.nl/bloedgroepdieet.html
Bedankt voor je reactie! Ik heb uiteraard ook mijn research gedaan voordat ik dit artikel schreef, omdat – zoals ik al aangaf – er altijd voor- en tegenstanders zijn van dit soort theorieën. De site die jij noemt is een dus een duidelijke tegenstander, maar ook de argumenten die ik daar lees zijn niet allemaal correct.
Ik heb in het artikel ook bewust aangegeven dat je dit soort theorieën als een leidraad/hulpmiddel kunt gebruiken, maar niet voor de absolute waarheid moet nemen: dat is naar mijn mening in de natuurvoeding en natuurgeneeskunde namelijk nooit echt het geval. Vaak is er geen wetenschappelijke grondslag. Wat ik er persoonlijk van mee neem is het bewust zijn van wat je eet en dat ik niet meer zo maar alles in mijn lichaam stop.
Hij is trouwens wel ‘arts’, geen MD maar een ND:
“Dr. D’Adamo gained a Naturopathic Doctorate (ND) from Bastyr College, Seattle WA, in 1982, and is licensed as a naturopathic physician in Connecticut, California, British Columbia, Washington, Ontario, and Arizona. He has a medical practice in Wilton, Connecticut.
In 1990 Dr. D’Adamo was named Physician of the Year by The American Association of Naturopathic Physicians. He is Adjunct Clinical Professor for both the Southwest College of Naturopathic Medicine in Tempe, AZ and the National College of Naturopathic Medicine in Portland, OR.”
Kijk, over dit soort theorieën heeft iedereen vaak zijn mening klaar en daarom is dit ook een review met mijn mening er in verwerkt. Doe er mee wat je wilt, maar besef net zoals ik dat doe dat het Bloedgroep Dieet geen absolute waarheid is 🙂
Ben in het boek aan het lezen. weet nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden. IN ieder geval ben ik blij met Wendy’s genuanceerde artikel erover. Ik ben er wel van overtuigd dat in de ‘alternatieve hoek’, beter gezegd: complementaire geneeskunde, veel kennis is, andere manier van kijken in ieder geval. waar we ons voordeel mee kunnen doen.
In het boek herken ik me echt niet helemaal, voor een groot deel zelfs nog niet. Enkele dingen kloppen wel bij mij, maar ja, er staat zoveel in, dat er altijd wel iets waars in schuilt. Maar de gedachtengang vind ik interessant en zet aan het denken. En nodigt uit tot ‘experimenteren’ met voedingsmiddelen en kijken wat het met je gezondheid(sklachten) doet. Wat me wel opvalt is dat het een redelijk oud boek alweer is. Weet niet hoe er tegenwoordig tegenaan gekeken wordt.