Dit artikel is een onderdeel van een ontzettend leuke samenwerking die ik ben aangegaan met Stichting LOOP. De komende tijd zal ik iedere week een of meerdere producten uit hun assortiment onder de loep nemen. Vandaag zijn de bananenchips in verschillende smaakjes aan de beurt.

bananenchips1

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit bananenchips had geproefd. Ik zie ze in de supermarkt wel eens liggen, maar was eigenlijk nooit geïnteresseerd genoeg om ze te proberen. En dat terwijl ik bananen echt super lekker vind. Ik eet ze in mijn Overnight Oats, bak er Banana Bread mee en eet ze graag met wat kaneel of gewoon naturel. Daarom was ik stiekem toch wel heel erg benieuwd naar de bananenchips die ik van LOOP kreeg.

LOOP importeert hun hele assortiment aan biologische producten uit de Filipijnen en alles komt van kleine, lokale boeren. Zo ook de bananenchips. Ze worden gemaakt van biologische Balangon bananen die zijn geteeld op het eiland Negros. De boeren verkopen hun bananen aan Alter Trade die ze vervolgens verwerken tot bananenchips. Alter Trade is een organizatie die als missie heeft om kleine boeren op de Filipijnen te ondersteunen. Ze betalen een eerlijke prijs (Fair Trade) voor de producten die ze inkopen en stimuleren zo de lokale economie en verminderen armoede onder de lokale boeren.

Er zijn vijf verschillende smaken verkrijgbaar: naturel, gezoet, knoflook, chili en kurkuma. Nou kan ik me bij de naturel en de gezoete variant nog enigszins iets voorstellen, maar de andere smaakjes zijn – wat mij betreft – toch wel erg bijzonder. Dat wordt testen dus!

De Test
Als eerste heb ik de naturel bananenchips geprobeerd. Ik had eigenlijk – ietwat naïef misschien – verwacht dat ze naar banaan zouden smaken, maar het doet mij meer denken aan normale, licht gezouten chips. De structuur is wel anders dan normale chips: het heeft meer bite en een hogere crunch factor. En natuurlijk is het een stuk gezonder. Ik had het eigenlijk ook kunnen weten, want op de site van LOOP staat ‘hartige tropische delicatesse’..

bananachips

Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben door de smaak van de bananenchips. Uiteraard heb ik meteen alle smaakjes geproefd en mijn favoriet is die met knoflook. Die is echt heerlijk: de knoflook is niet overheersend, maar goed genoeg aanwezig. Ideaal met een lekker glaasje wijn of zelfs misschien als croutons door een salade. Ook de chilismaak is erg lekker: ik was bang dat deze misschien iets te scherp zou zijn, maar ook hier is het meer een vleugje chili. De kurkuma-variant is mooi fel geel van kleur en heeft een volle, warme smaak. Kurkuma is super gezond en werkt ontstekingsremmend. Ook is het ontzettend goed voor mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of de ziekte van Crohn Zo kun je dus op een verantwoorde manier snacken.

Ik ben altijd op zoek naar lekkere, gezonde snacks en deze bananenchips voldoen daar voor mij perfect aan. Ze zijn vrij vullend en het is niet zo als bij normale chips dat je de behoefte heb om er heel veel van te eten. In normale chips zit namelijk een combinatie van vet, koolhydraten en vaak een smaakversterker waardoor je snel geneigd ben er (te) veel van te eten. Bij biologische chips merk ik dat effect totaal niet en zo ook niet bij de bananenchips. Een klein kommetje is voor mij genoeg.

De bananenchips zijn in vijf smaken verkrijgbaar bij LOOP voor € 0,99 per bakje.

Ook Flo vond de chips reuze interessant 😉

bananenchips_flo

Print Friendly