De Neti Pot. Wat een uitvinding! Ik ken dit ding eigenlijk al jaren: zag het ooit een jaar of 8 geleden bij Oprah en heb er toen gelijk eentje besteld. Helaas is die tijdens een van mijn vele verhuizingen op mysterieuze wijze verdwenen. Ik heb nog een Neti Pot van plastic gebruikt, maar die vond ik niet zo fijn. Sinds kort heb ik er weer eentje en ik ben er zo ontzettend blij mee.

Ik weet dat dit product niet food-gerelateerd is, maar soms kom ik producten tegen waar ik zo enthousiast over ben dat ik het toch graag wil delen. Sowieso vind ik het leuk om af en toe een artikel te schrijven dat meer health of lifestyle gerelateerd is. Een gezonde levensstijl gaat hand in hand met goede voeding, toch?

Neti Pot - Blij Zonder Suiker

Neti Pot?
Een Neti Pot is een hulpmiddel om je neusholtes te reinigen en wordt met name in Aziatische landen en in India veel gebruikt. Ook onder mensen die yoga beoefenen is ‘ie ontzettend bekend. Hij doet mij altijd denken aan Aladdin’s lamp.

Meestal is een Neti Pot van keramiek. Ik heb dus ook wel eens een variant van plastic gebruikt, maar ik vind het persoonlijk fijner als ze van keramiek zijn: dat is wat prettiger in gebruik.

Wat kun je ermee?
Zoals ik al aangaf is de Neti Pot bedoelt om je neusholtes te reinigen met behulp van een zoutoplossing. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld mensen met hooikoorts, omdat je met de oplossing je holtes schoonspoelt. Maar ook voor mensen zonder hooikoorts – zoals ik – is het echt heel fijn. Na het spoelen heb ik altijd een leeg, licht en fris gevoel in mijn hoofd. Ik kan het niet zo goed omschrijven, maar ik ervaar het als heel prettig. Ook – en dit gaat heel raar klinken – omdat ik mijn neus niet kan snuiten (vraag me niet waarom, dat heb ik nooit gekund) is het fijn dat de boel op deze manier toch grondig gespoeld kan worden.

netipot1

Hoe werkt het?
Het gebruik van de Neti Pot zal in het begin even wennen zijn. De truc is namelijk om ervoor te zorgen dat het water niet in je mond loopt. En ja, dat is mij ook overkomen! 😉

1. Je vult de Neti Pot met lauwwarm water en een halve theelepel Himalaya zout. Roer dit goed door zodat al het zout oplost in het water.
2. Doe de tuit in een van je neusgaten en buig je hoofd (boven de wasbak!) naar voren en opzij, dus met je ene oor richting de grond zeg maar. Als je begint met je rechterneusgat, dan draai je je linkeroor richting de grond.
3. Doe je mond open en til de Neti Pot omhoog. Op deze manier loopt het water je neus en je holtes in. Adem rustig door je mond. Op een gegeven moment komt het water en uit je andere neusgat weer uit! Dit hoort zo.
4. Als al het water is doorgespoeld, kom dan omhoog blaas door beide neusgaten uit. Aanrader: houd een papieren zakdoekje bij de hand.
5. Herhaal dit voor je andere neusgat en buig dan naar voren en naar links en rechts, zodat al het water weg kan lopen.

Ik heb geen foto’s of filmpje van mezelf terwijl ik de Neti Pot gebruik, want heel eerlijk: dat was niet echt heel erg charmant >_< Als je wilt zien hoe het eruit ziet, dan zijn er genoeg goede filmpjes op YouTube te vinden. Dit het filmpje van Oprah dat mij destijds inspireerde.

Mijn mening
Ik ben al jaren groot fan van de Neti Pot. Ik heb geen last van hooikoorts, maar wel vaak last van hoofdpijn. Als ik het gevoel heb dat mijn hoofd vol zit, dan spoel ik het even door: dat duurt maar een paar minuutjes en dat verlicht vaak de druk op mijn hoofd. Ook tijdens (neus)verkoudheid is het ideaal om de boel slijmvrij te krijgen vooral als je – net als ik – je neus niet kunt snuiten 😉

Waar te koop?
De Neti Pot is in verschillende (web)winkels verkrijgbaar. De mijne komt van Patipada, daar kost een set met een Neti Pot van keramiek en een flinke pot Himalaya zout van 300 gram € 16,95. Leuk extraatje: met kortingscode blijzondersuiker0320 krijg je 7% korting op je bestelling! Deze code is geldig t/m 15 juni.

Heb jij wel eens een Neti Pot gebruikt?

liefs

Print Friendly