Vorige week zag ik op mijn Facebooktijdlijn een foto voorbij komen van een kennis uit Amerika. Ze had een soort van roomijs gemaakt met alleen bevroren fruit. Het zag er zo ontzettend lekker uit! Ik ging op zoek en kwam op de Amerikaanse website van Yonanas uit. Ik was al plannetjes aan het maken om zo’n ding te importeren, maar ineens zag ik dat Princess de Europese rechten heeft voor het apparaat. En guess what, Bol.com verkoopt ‘m gewoon!

yonanas

Yonanas?
Ik heb eerlijk gezegd géén idee waar die naam vandaan komt. Vind het persoonlijk ook echt niet bij het apparaat passen eigenlijk. Maar goed, het beestje heeft een naam nodig en blijkbaar was Yonanas een interessante naam. Goed, dat terzijde.

Ik mag dus geen koemelk meer, maar ben wel groot liefhebber van roomijs. Het idee dat je met bevroren fruit en dit apparaat ijs kunt fabriceren leek me echt super interessant. Voor ik het wist had ik er dus ook eentje besteld. Onder het mom van ‘onderzoek voor m’n blog’ moet dat kunnen, toch? 😉

Het apparaat
Goed, het apparaat. Het is een vrij compact ding zonder toeters en bellen en is een stukje kleiner dan mijn blender. Hij heeft maar een paar onderdelen die makkelijk los te koppelen zijn en daardoor makkelijk schoon te maken zijn. Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser.

De bedoeling is dat je bevroren fruit gebruikt: het liefst als basis een banaan of een ander soort vettig fruit, zoals mango. Met niet-bevroren fruit werkt het niet: dan krijg je een dun papje als resultaat. Ik heb wat bananen gepeld, doormidden gesneden en in een diepvrieszakje gedaan. Ook had ik nog wat bosbessen en frambozen in de diepvries liggen. Vervolgens moet je ongeveer 15 minuten voor gebruik het fruit even uit de vriezer halen, zodat het niet meer zo super hard is.

Yonanas Bevroren Fruit

Het gebruik
Zo, je hebt je fruit klaar liggen? Dan is het een kwestie van het fruit in de buis stoppen en het met de stamper naar beneden duwen. Zet er wel even een kommetje onder, want die zit er niet bij. En echt waar, er komt gewoon romig fruit-ijs uit! Heel anders dan uit de blender. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar het lijkt wel iets magisch 😉 Hij maakt trouwens wel wat geluid, maar minder dan mijn blender. Ik heb wel een behoorlijk luidruchtige blender…

Als je klaar bent met je portie ijs maken, moet je het apparaat even openmaken. Er zit namelijk nog best wel wat ijs *in* het apparaat. Dat kun je er heel gemakkelijk uitschrapen met een lepel en bij de rest van je ijs doen. Ook als je veel verschillende soorten fruit gebruikt is het goed om tussendoor even de boel leeg te schrapen. That’s it! Echt, makkelijker kan het niet. Zo heb je binnen een paar minuutjes een heerlijk bakje ijs op basis van vers fruit en verder geen rare toevoegingen of ingrediënten. Je kunt zelfs bijvoorbeeld gewoon wat pure chocolade bij je bananen doen voor chocolade-ijs: heaven!

Yonanas IJs

Ik ben fan! Op deze manier kan ik namelijk ook gewoon genieten van lekker ijs, maar dan zonder koemelk en suiker. Ik heb nu nog geen spannende creaties gemaakt, maar ik ga zeker lekker experimenteren. Ook is het zo een stuk goedkoper dan een bak soja-ijs bijvoorbeeld: gewoon wat fruit invriezen en gaan met die banaan. Letterlijk! 😉

Praktische informatie
Afmetingen (b x h x d): 195 x 410 x 200. De Yonanas is o.a. te koop bij Bol.com voor € 39,99.

Print Friendly