Een aantal weken geleden liep ik op station Amersfoort tegen een mooie, natuurgroene stand aan van de zojuist gelanceerde nieuwe Coca-Cola versie in Nederland: Coca-Cola Life. Mijn rechterwenkbrauw liftte automatisch een paar millimeter omhoog. Coca-Cola en groen…. Het groen dat je associeert met weide en bossen in de lente, wanneer het groen op z’n mooist is… Wat voor marketingstunt is dit nou weer…. Gezien mijn opgedane kennis van de afgelopen paar jaar, heb ik de producten van Coca-Cola nu niet echt hoog (meer) zitten (alhoewel ik mijn cola light verslaving een paar jaar geleden in de wilgen heb gehangen, kan ik nu op zijn tijd een echt colaatje zó lekker vinden… yep, guilty as charged!)

Coca cola life

Toch was mijn interesse gewekt en ging ik al googelend over het internet op zoek naar informatie over dit groene goedje. En ja, ook Coca-Cola gaat aan de haal met een natuurlijk product, aangezien ‘volwassenen’ hier nu om vragen. De site van Coca-Cola vertelt het volgende. Luistert en huivert!

Coca-Cola life is voor volwassenen die een fantastische Coca-Cola willen met minder calorieën en gezoet met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Passend bij een gebalanceerde levensstijl.

‘Passend bij een gebalanceerde levensstijl’, mag ik even héél hard lachen?!?!? Want zo’n groen blikje is niet zo onschuldig als Coca-Cola hem er stiekem uit wil laten zien. Er is slechts 33% aan snelle, geraffineerde suikers vervangen door Stevia. Wat betekent dat er nog steeds 66% aan snelle, geraffineerde suikers inzit, 34 gram bij een flesje van 500 ml. Dit zijn ruim 10 suikerklontjes! Het trieste is dat Coca-Cola het volgende meldt over deze suikers:

Coca-Cola life is gezoet met suiker en zoetstoffen uit Stevia, beide ingrediёnten zijn van natuurlijke oorsprong.

Ja, zo kan ik het ook! Dan zijn alle producten met snelle, geraffineerde suikers ‘van natuurlijke oorsprong’. En in wezen is daar niets aan gelogen; een suikerbiet, zo uit de klei getrokken, is zo natuurlijk als het maar zijn kan. Maar ik vind dit wel supermisleidend voor de argeloze consument die op deze manier het gevoel krijgt dat hij gezond bezig is. Want wat er allemaal met de suikerbiet is gebeurd om het tot een paar suikerklontjes te maken, dat wil je niet weten (of toch wel?? :)).

cocacolalife1

En de misleiding gaat door… Dit las ik op de site van Coca-Cola Nederland:

Snoep, frisdranken en jam bevatten onder andere suiker, een belangrijke energiebron voor ons lichaam.

Dus dames en heren, met andere woorden: het is belangrijk om snoep, frisdranken en jam te eten en te drinken! Stel je voor dat je geen energie meer zou hebben!

En het ergste:
Een belangrijk deel van de suikers die we binnenkrijgen komen van nature al voor in producten die we eten, zoals een sinaasappel. Een ander deel wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen of voegen we zelf toe, door suiker te gebruiken in de koffie of thee. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen deze twee typen: suiker is suiker.

EXCUSE YOU?!?!?
Even naar de theorie: Je hebt snelle en langzame suikers, en je hebt geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Laat de 66% suiker in Coca-Cola Life nu én snel én geraffineerd zijn…. Ongeraffineerde suikers bevatten allerlei vezels, mineralen, spoorelementen, enzymen en vitaminen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit zijn eigen reserves moet halen. Dus met veel inname van geraffineerde suikers pleeg je roofbouw op je eigen voorraadje (als je dat voorraadje überhaupt hebt….).

cocacolalife

Dan hebben we nog de snelle suikers; deze zijn een aanslag op je alvleesklier die direct als een gek insuline moet gaan produceren om de bom snelle suikers vanuit het bloed in je lichaamscellen te krijgen. Snelle suikers hoeven niet eerst verteerd te worden (in stukjes geknipt worden door enzymen), maar kunnen in je dunne darm linea recta in het bloed worden opgenomen. Vandaar de naam ‘snelle suikers’. Na de piek van de bom suikers, komt het dal (niet goed voor je humeur en je lichaam!) waarbij je lichaam weer om suikers vraagt. Et voilà, een vicieus cirkeltje is geboren. Op de lange termijn kan dit leiden tot insulineresistentie, wat uiteindelijk (in combinatie met overgewicht, hoge bloeddruk en afwijkend cholesterol) kan leiden tot diabetes type 2.

Anders dan langzame suikers, die gelijkmatig in het bloed worden opgenomen (langzame suikers bestaan uit meerdere moleculen, die eerst in je dunne darm in stukjes moeten worden geknipt, alvorens ze je bloed ingaan) en daardoor de alvleesklier de tijd krijgt om insuline in een rustig tempo te produceren. Er ontstaan dus geen extreme ‘highs en lows’ in je bloedsuikerspiegel.

Tot zover het worst case scenario 🙂 En heus, een colaatje op zijn tijd kan echt wel (hier preek ik voor eigen parochie, maar jullie snappen wat ik bedoel). Maar je moet ze de kost geven die een litertje suikerhoudende frisdrank (cola of welk soort dan ook) per dag wegtikken (laat staan al het andere ‘voedsel’ met snelle suikers). En nu ga ik ervanuit dat deze mensen diep van binnen wel weten dat het niet ok is, maar de hele marketing van Coca-Cola is natuurlijk ontzettend misleidend. En het erge is, dat de suikerstichting (waar Coca-Cola graag naartoe verwijst) hier vrolijk in meegaat….

Mijn boodschap van vandaag: lees altijd de etiketten van je voeding! Hieruit kun je opmaken of het verkooppraatje klopt of niet.

Vraag aan jullie: welke verkooppraatje van een voedingsproduct vinden jullie het meest misleidend?

Groetjes Noortje

Print Friendly