newego_LARGE_t_1101_54564960

Afgelopen week viel mijn oog op een nieuwsartikel waarin duidelijk wordt dat de voedingsindustrie er steeds maar weer in slaagt om regelgeving omtrent suiker tegen te houden of in te perken. Hierdoor nemen ziektes als obesitas, hartziektes en diabetes niet af. Volgens de Corporate Europe Observatory (CEO) – een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het aan het licht brengen van de macht van diverse lobby’s op EU beleid – geven bedrijven en belangenorganisaties jaarlijks 21 miljoen (!!) euro uit om het beleid van de EU te beinvloeden. Zie hier het volledige rapport.

Dit is toch te gek voor woorden jongens! Kijk, we weten allemaal dat de tabakslobby veels te veel macht heeft, maar hetzelfde geldt dus ook voor de voedingsindustrie. Persoonlijk vind ik dit echt absurd: we willen met z’n allen toch het liefst een wereld waarin mensen zo gezond mogelijk leven? En waarin ziektes als obesitas en diabetes geen grond winnen? En dat begint toch echt met voeding. Maar hoe vind je in de jungle van de supermarkten tegenwoordig nou de goede producten? Die vinkjes stellen geen bal voor: die kan een bedrijf immers gewoon kopen.

Toles-on-sugar-lobby-and-corn-syrup-lobby-wars-72

Dit gebeurt dus ook gewoon in ons landje. Foodwatch stelt:

Ook in Nederland is de voedingsindustrie erin geslaagd de touwtjes stevig in handen te krijgen rond het beleid over het suiker-, vet- en zoutgehalte in voedsel. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn boterzachte afspraken met het kabinet gemaakt die zouden moeten leiden tot gezonder voedsel met minder suiker. Maar deze afspraken worden door wetenschappers terecht afgeserveerd als weinig ambitieus. Toch weet de suikerlobby met deze afspraken de verantwoordelijke minister Schippers zoet te houden en maatregelen die écht tot gezonder eten leiden, te voorkomen.

Ik kan me hier zo boos om maken! Er gaat *niks* veranderen als er op politiek niveau niks gebeurd. De voedingsindustrie gaat echt niet zelf minder suiker toevoegen aan hun producten. Hun enige doel is geld. Money, money, money. De gezondheid van mensen en kinderen zal hun een rotzorg zijn. Dat blijkt wel uit de diverse lobby’s die het beleid volledig ondermijnen. Wat mij betreft ligt de oplossing in harde normen gaan hanteren en maximale hoeveelheden suiker per product op Europees niveau gaan regelen. Anders komt een product gewoon niet op de markt. Maar goed, zolang politici blijkbaar vatbaar zijn voor omkoping (want… let’s face it, daarvoor zijn lobby’s) zal dit hardnekkige probleem niet veranderen.

image

Je zou kunnen zeggen dat het de eigen verantwoordelijk van het individu is om geen producten met suiker te kopen. Het probleem is dat er weinig alternatieven zijn voor mensen die zich er niet in verdiepen. En ik geef ze geen ongelijk: niet iedereen heeft de tijd, de interesse of snapt niet hoe het zit met suiker (of zout en vet). Die vertrouwen op de vinkjes of andere keurmerken. De basis ligt bij de politiek: zij zouden producenten moeten dwingen te stoppen met het toevoegen van 6 suikerklontjes aan een pakje drinken voor kinderen. Met minder lusten ze het ook!

Doordat de winkels volliggen met suikerhoudende troep, zijn wij gewend geraakt aan die zoete smaak én onze kinderen raken er ook aan gewend en dus begint de ellende weer van voor af aan. Er moet iéts gebeuren om deze negatieve spiraal te doorbreken! Foodwatch is een e-mailactie gestart, dat is al een kleine eerste stap. Maar er is meer nodig! Hoe denk jij dat dit aangepakt moet worden?

liefs

Print Friendly