Ik zag laatst bij Kassa dat ze een hele interessantie campagne op poten hebben gezet: een maand lang géén suiker eten! Heb je altijd al eens willen proberen om te stoppen met suiker en te ervaren hoe dat voelt? Dan is dit een supergoed moment om ermee te beginnen. Kassa heeft ook een Facebookgroep aangemaakt waar je elkaar kunt helpen met tips, recepten en motivatie.

Een maand lang geen suiker

Ik zal voor het gemak de ‘spelregels’ hieronder delen met jullie. Een uitgebreidere variant vind je hier. Ook hebben ze een handig dagboekje gemaakt waarin je alles kunt bijhouden. Ook kun je hier op Blij Zonder Suiker tal van artikelen en recepten vinden om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Niet dat het makkelijk is, want dat is het zeker niet en juist daarom zijn alle handvaten welkom!

1. Géén toegevoegde suikers
Toegevoegde suikers zijn alle suikers die uit een product zijn gehaald en voor het maken van een ander product zijn gebruikt. Bijvoorbeeld: kristalsuiker uit suikerbieten die wordt gebruik om snoep te maken.

Ook suikers in groentesap, vruchtensap, -siroop en –concentraat zijn toegevoegde suikers, omdat de suikers niet meer in de oorspronkelijke vorm van het fruit of de groente zitten. (Vezels ontbreken bijvoorbeeld)

2. Waar zitten toegevoegde suikers in?
Je kunt toegevoegde suikers in allerlei producten vinden,zoals: groente of bonen in blik of pot, appelmoes, noten (gesuikerde pinda’s), yoghurtdrank, sojadrank, pudding, vla, yoghurt, en nog véél meer. Bekijk de spelregels voor alle producten.

3. Hoe herken je toegevoegde suikers?
Op elke verpakking staat een ingrediëntenlijst. Soms staat suiker onder een andere naam. Bekijk de spelregels voor deze namen.

4. Wat mag wel?
Onbewerkt fruit mag wél (met mate), maar ook peulvruchten, vis, muesli, havermout, zilvervliesrijst en veel meer. (Zie spelregels voor meer.)

Misschien een lastige, maar: geen alcohol!

Ik zou zeggen, twijfel niet en doe vooral mee! Ik ben héél erg benieuwd hoe jij dit ervaart: ik zou het dan ook leuk vinden om wat van je te horen!

liefs

Bron afbeelding en spelregels: Kassa.vara.nl

Print Friendly