sugar-973899_1920

Schandalig, deze post wil ik al weken schrijven, en elke keer komt het er niet van.

Een paar weken terug, was ik een weekje op vakantie. Toen ik terug kwam, ging ik samen met mijn lief boodschappen doen. Ik had beschuiten in de kar gezet. Mijn vriend vroeg toen: Er zit toch geen suiker in deze beschuit? Mijn mond viel open van verbazing! Was dit dezelfde man met wie ik al bijna drie jaar een relatie had? Die man kende ik namelijk als een genieter van allerlei lekkers wat de wereld hem maar kan bieden (kibbeling bij de visboer, broodje bal in de voetbalkantine)… Wie was deze man toch, die met een bezorgd gezicht vroeg of er geen suiker in de beschuit zat?

Hij vertelde me toen, dat hij (terwijl ik weg was) een interessante documentaire had gezien. Toch gaf het me verder wel een goed gevoel. Als we dit voortaan samen zouden doen, dan was het vast makkelijker vol te houden!

Later uitte ik mijn verbazing tegen mijn vriend. Over het feit dat hij nu eens een keer degene was die ‘geen suiker’ wilde. Hij gaf toen aan dat de documentaire hem best wat inzichten had gegeven.

fed-up-movie1

Omdat ik daar weer blij verbaasd over was, nam ik me voor de documentaire te kijken. Dat voornemen zakte weer wat weg, toen ik hem op Facebook bij een vriendin voorbij zag komen. Tijdens het kijken van de documentaire was het van mijn kant uit: “Oh my God!” En dat zo ongeveer om de vijf minuten!

Het schijnt dat ze in Amerika al sinds ongeveer 1950 bezig zijn met allerlei onderzoeken naar wat suiker met je doet. En elke keer komt er wel uit dat suiker niet goed (of lees: slecht) voor je is. Maar raad eens: er zijn bedrijven die daar niets van willen weten! Denk hierbij aan: Coca Cola, Kellogs, Nestle en Pepsi. Maar ook bedrijven als de ‘Corn Refiners Association’, dat is een bedrijf dat waarschijnlijk ook verantwoordelijk is voor het bedenken van maisstroop… Op hun website hebben ze ook een pagina over de misopvattingen over het product maisstroop. Je mag deze zelf bekijken en lezen, dan kun je er zelf het beste een mening over vormen 😉
Wie zou er in Nederland bezwaar maken tegen zo’n rapport, vraag ik me af. Snoepfabrikanten vast en zeker…

high-fructose-corn-syrup

Met mijn collega’s helpen we elkaar graag om zo min mogelijk snoepjes uit de snoeptrommel op onze kamer te eten. En ik moet zeggen: dat helpt wel. We grappen dan tegen elkaar als we een blik in de trommel werpen: “Nee! Doe het niet!” met een vrolijke glimlach erbij. En volgens mij werkt dat voor sommige collega’s (op mijn kamer) wel 🙂 Heel af en toe neem ik wel eens wat, maar daar ben ik na de laatste keer weer een tijdje van genezen. Door het gebruik van minder zoet(igheid), raak je daaraan gewend. En de 3 snoepjes die ik in mijn mond stak waren walgelijk zoet. Ieks!

Nog even terug naar die documentaire…

Die zette me wel aan het denken… Daarin kwam namelijk ook de vergelijking met roken naar voren. 50 jaar geleden mocht er nog reclame gemaakt worden om te roken. Als je bedenkt hoe dat nu is… Volgens mij ziet een grote meerderheid roken als een vieze bezigheid… Trek ik dat weer door naar suiker: volgens mij zijn er wel steeds meer mensen bewust van hoe destructief suiker voor je kan zijn….

Bedenk je toch eens hoe fijn zou het zijn als reclames voor producten met veel suiker niet meer mochten. Of als je dit door trekt: een reclame met de gevolgen van teveel suiker op de lange termijn. Zouden veel meer mensen dan bewuster hun voeding in gaan kopen? Wat zou ik het heerlijk vinden, als er 1 schap in de supermarkt was, waar geen enkele vorm van suiker in zit. Dat je niet meer hoeft na te denken bij alles wat je in je kar stopt…

Sugar-Free-Cancer-Research

Terwijl ik dat opschrijf vraag ik me af of dan meer mensen gebruik zouden maken van dat schap. Onder het mom van: “Als ik zelf op elk pakje moet kijken, vind ik vermoeiend… Maar als het voor mij uitgezocht is, dan doe ik het wel.” Misschien zou het goed zijn, als er 1 landelijke vereniging zou komen… Het zonder toegevoegde suiker genootschap… (Maar dan een hippere naam ;-)) Zodat daar alle tips en tricks van al die Nederlanders die al goed bezig zijn op een rij… Dan zou het toch veel makkelijker zijn? Samen sta je sterk tenslotte 😉

Ik (Wendy) ben het hier echt helemáál mee eens! Die vereniging zou er gewoon echt moeten komen! Who’s with us? #blijzondersuiker

Print Friendly