Het is lastig te bepalen wat je allemaal binnenkrijgt als je buiten de deur eet. Ook als je van tevoren aangeeft dat je geen suiker wil en men daar rekening mee houdt, is er geen garantie dat er geen verborgen ‘verboden stoffen’ in je eten zitten. Voor je het weet zit er fructosesiroop in een dressing, of zit je uiterst geraffineerde producten te eten. Om die reden plan ik het altijd zorgvuldig rondom mijn loopschema. Uit eten gaan doe ik sowieso nooit op de avond vóór een lange duurloop of een wedstrijd. Ik kan er anders op wachten tot ik met papbenen en uiterst moe mijn kilometers moet gaan maken.  Maar ook in de aanloop naar zo’n lange loop moet ik oppassen: de effecten van verkeerde eten ijlen nog lang na.

Blij Zonder Suiker
Het is lastig, een restaurant vinden waar ik lekker kan eten zonder de week daarna last te krijgen van wat er op mijn bord lag. Uitzonderingen zijn er maar weinig: de teller staat op dit moment op twee.

De eerste is het (sterren) restaurant in het Wereldmuseum. Prijzig, dat zeker. Maar ik had van tevoren mijn wensen doorgegeven en de kok schotelde mij een fantastische maaltijd voor waar ik geen centje pijn van heb ondervonden.  Het was mij iedere cent dubbel en dwars waard.

De tweede is Spirit in Rotterdam. Een zelfbedieningsrestaurant waar je een uitgebreid buffet hebt van de meest uiteenlopende lekkernijen. Allemaal biologisch en vegetarisch. Hier ga ik vaak iets eten als ik boodschappen heb gedaan bij de aangrenzende biologische supermarkt Gimsel.

Twee, dat is een bedroevend laag aantal. De laatste keer dat ik nog dagenlang kon ‘genieten’ van een verder heel gezellig gezinsetentje, riep ik uit dat ik beter nooit meer uit eten kon gaan. Op dat moment meende ik dat. Maar… omdat het toch een van de gezelligste manieren is om uit te gaan, vind ik het toch te moeilijk om de restaurants helemaal te vermijden.

Ik zet mijn zoektocht naar een passend restaurant dus maar gewoon voort. Een paar weken terug deed ik met mijn gezin een nieuwe dappere poging in een Japans restaurant. Geen sushi-schuur, zoals die door het hele land te vinden zijn, omdat ik daar juist slechte ervaringen mee heb.

Op het reserveringsformulier kon ik aangeven dat ik geen suiker eet. Voor de zekerheid heb ik er ook maar bij vermeld dat honing ook een no-go is. Er bleek met mijn wens rekening gehouden te zijn: ik kreeg een ander menu voorgeschoteld dan mijn gezelschap. Verwachtingsvol keek ik naar de schaaltjes die vervolgens op tafel werden gezet. Wat een teleurstelling! Daar waar de rest heerlijk ogende sushi kreeg voorgeschoteld, moest ik het doen met een paar stukjes vis. Terwijl ik uit eigen ervaring weet dat je ook zonder suiker prima sushi kunt maken. Ook de volgende gang was fantasieloos ten opzichte van de overige gerechten en bestond alleen uit een paar stokjes vlees.

Blij Zonder Suiker uit eten

Waarom slaat de fantasieloosheid toch zo genadeloos toe als koks ineens de suiker moeten laten staan? Het is volgens mij de uitdaging van deze tijd om lekkere en écht gezonde (in elk geval zonder suiker) maaltijden op tafel te toveren. Jammer dat er nog zo’n lange weg te gaan lijkt.

Was mijn meest recente ervaring alleen maar negatief? Gelukkig niet. Ik heb een gezellige avond gehad, en op mijn hardlopen heeft het nagenoeg geen effect gehad.

Print Friendly