Afgelopen woensdag 27 augustus was de finale van de kookwedstrijd VariatieChef van het Jaar 2014. Deze vond plaats in Librije’s Atelier in Zwolle. Ja, dit hoort bij het Restaurant de Librije, die ene met maar liefst 3 Michelinsterren! Na een aantal voorrondes waren er 4 finalisten die deze dag zouden strijden om de prestigieuze titel Variatiechef van het Jaar. Deze wedstrijd werd voor de 3e keer op rij gehouden. Het leuke aan deze kookwedstrijd voor professionele koks is dat er alléén met groenten gekookt wordt. Ja, alles is dus vegetarisch!

Drukwerk

Variatie in de Keuken
De wedstrijd werd georganiseerd door Variatie in de Keuken, een organisatie die zich sterk maakt voor meer gebruik van groenten in de food- en retailindustrie. Ze willen mensen in Nederland gevarieerder en gezonder laten eten. Ook hebben ze een aantal projecten lopen in achterstandswijken om daar gezonde voeding onder de aandacht te brengen. Een erg goed doel als je het mij vraagt!

Deelnemers en jury
Er waren 4 finalisten: Restaurant Mazie, Restaurant De Lindehof, Restaurant Het Ambacht en Restaurant Venkel. Alle vier kregen ze 40 minuten de tijd om hun gerecht ter plekke te bereiden. Wij als pers konden overal meekijken: dat was echt ontzettend bijzonder. De wedstrijd werd aan elkaar gepraat (en gegrapt!) door Alain Caron (bekend van o.a. MasterChef).

De gerechten werden uiteindelijk gepresenteerd aan de vakjury. Deze bestond uit culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf, tv-presentatrice en ster-vegetariër Antoinette Hertsenberg, tv-persoonlijkheid Marijke Helwegen én juryvoorzitter Jonnie Boer, de eigenaar van De Librije. Joris Heijnen, initiatiefnemer van Variatie in de Keuken was zeer tevreden over de samenstelling van de jury. “Alle juryleden zijn bekende namen in de groenterijke, culinaire business. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de winnaars, die door dit zeer ervaren proefpanel zijn gekozen, zich met recht VariatieChef van het Jaar 2014 mogen noemen.”

jury_variatiechef

Nadat de gerechten om de beurt werden gepresenteerd aan de jury, mochten ook wij proeven. Ik heb alle 4 de gerechten geproefd en mijn favoriet bleek later ook één van de winnaars te zijn. Ja, dat lees je goed. Uiteindelijk werd niet 1 restaurant tot winnaar gekozen, maar 2! Jonnie Boer zei hierover: “Er was gewoon geen keuze mogelijk, hadden we dit wel gedaan had ik vannacht niet kunnen slapen.” De winnaars waren zowel Restaurant Mazie als Restaurant de Lindehof. Deze laatste had een heel lekker gerecht ‘Vegetarische Rendang van Mama’ gemaakt: het was haast niet te geloven dat hier géén vlees in zat! Zij hebben beide een stage bij de Librije gewonnen én een hele berg verse groenten van Dutch Specials.

Dit zijn de winnende gerechten, net kunstwerkjes!
Links: de Vegetarische Rendang van Mama. Rechts: Land meets sea, east meets west:

variatieindekeuken
Voordat de wedstrijd begon, kregen we een kookdemonstratie van Jonnie Boer. Dat vond ik echt ontzettend bijzonder! Hij besteedt zoveel aandacht aan de producten (vaak uit eigen moestuin) die hij gebruikt en aan details die er allemaal samen voor zorgen dat een gerecht perfect in balans is. Oh, wat zou ik gráág een keer in de Librije willen eten zeg 😉

workshopjonnie2

workshopjonnie1

workshopjonnie

Hieronder volgen wat sfeerfoto’s om een impressie te geven van hoe het er aan toe ging tijdens deze finale.

prijzen

dutchspecials

snijplank

gerecht2

gerecht1

jury

presentatie1

attelier

presentatie

prijsuitreiking

variatiechef
Kwam deze foto tegen op Twitter: kijk nou wie daar in het hoekje aandachtig staat te kijken, samen met mijn partner-in-crime Vera 😉

Ik vond het superleuk om bij deze finale aanwezig te mogen zijn en heb een fantastische dag gehad. Ik wil zelf graag veel minder vlees eten en door deze gerechten ben ik echt geïnspireerd geraakt om meer te gaan experimenteren met groenten.

Print Friendly