Deze keer een blog over iets anders waar mijn hart ook vol van is (met toestemming van Wendy ;-)). Mijn hartje mist een slag als ik zie dat er onnodig voedsel weggegooid wordt. Dus zelf doe ik er veel aan om het te voorkomen.

Love food, don't waste it

Een verhaaltje over vroeger… Ik woonde al wel op mezelf, maar was weer eens een keer lekker gezellig bij mijn ouders thuis. In goed gezelschap voor een heerlijke maaltijd. Het was in de periode dat ik nog jong en onwetend was over geraffineerde suikers. De gehaktballen pruttelden lekker op een zacht vuurtje. Bij gehaktballen hoort mayonaise. Dus de mayo (met suiker ;-)) stond ook op tafel.

We waren klaar met eten. Ik sloeg zachtjes met de lepel tegen de rand van de pot, om het laatste restje van de mayo eraf te slaan. “Pas op, straks sla je nog een stuk uit de pot!” zei mijn broertje. “Nee hoor,” zei ik toen, “want de rest veeg ik er zo vanaf.” Ik veegde met mijn pink de mayonaise terug in de pot. Mijn broertje stond heel resoluut op, pakte een schone lepel en schepte 2 volle lepels mayonaise in de prullenbak. “Wat doe je nu?” riep ik verbaasd uit. “Zorgen dat er geen schimmel in de pot komt,” zei hij resoluut. Woest was ik… Mijn duurzame hart kreeg tranen in de ogen.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder. Nu zou ik de lepel niet meer afvegen met mijn pink. Ik schat nu van tevoren in hoeveel mayo ik nog nodig heb, en strijk het laatste beetje met de aardappels van de lepel af. Maar het geschetste tafereel is wel kenmerkend voor mijn duurzame hart.

FoodBattle tegen voedselverspilling

Ik doe mijn best om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Een klein restje rijst, niet genoeg voor 2 personen, vries ik in een zakje in. Als ik genoeg porties heb, kan ik daar mijn nasi mee maken. Nog een klein beetje gekookte boontjes, vries ik in, die kunnen lekker door de groentesoep. Left-over risotto eet ik als lunch de dag erna. Afijn, je snapt het idee…

De organisatie waar ik voor werk is mede-organisator van de FoodBattle. Vorig jaar dacht: ik gooi niet zoveel weg, dus ik hoef niet mee te doen. Maar dit jaar bracht een collega bracht het ter sprake en vroeg of we er aandacht aan konden besteden. Het initiatief vind ik fantastisch, dus ik gaf aan het evenement te delen met het jongerennetwerk waar ik deel van uitmaak.

Tijdens een overleg liet ik vallen niet per se mee te hoeven doen. Ik vond mezelf immers al zo duurzaam. “Ja, dat denken meerdere mensen,” zei een andere collega. “En toch besparen ook die hele duurzame mensen nog meer weggegooid voedsel tijdens zo’n FoodBattle.” Ik dacht er nog eens over na. Al snel nam ik mezelf voor dat ik dit jaar ook mee zou doen. Nu las ik tijdens het schrijven van deze blog dat iedere Nederlander per jaar 150 euro (50 kilo!) weggooit aan voedsel. 150 euro is een hele hoop geld! Gelukkig had ik me net aangemeld om mee te doen.Voedselverspilling

Wat houdt het in? Tussen 16 maart en 5 april houd je precies bij hoeveel voedsel je weggooit. Iedereen die mee doet, houdt het ook bij. Aan het einde wint degene die het minste heeft weggegooid. Ook is er wat te verdienen als je goede tips hebt om zo min mogelijk weg te hoeven gooien.

Nu denk ik: voor mij een ‘makkie’! Ik ben echt super enthousiast. In mijn hoofd rijden er al hele vrachtwagens vol met ‘weggooi voedsel’ naar Afrika… Ik wil het de hele wereld laten weten. Zelfs zo erg dat ik Wendy smeekte of ik een tweede blog online mocht deze week. Het resultaat lees je nu 😉 Want ja, waar het hart vol van is… Daar loopt de mond van over.

Ik ga het meemaken, de FoodBattle!
Doe jij ook mee? Inschrijven kan nog tot en met donderdag 12 maart! Je kunt het FoodBattle dagboek hier gratis downloaden.

Print Friendly