Ken je die verleidingen: collega’s die trakteren? In het voorbij gaan roepen ze: In de kerstvakantie was ik jarig, er zijn cakejes! Cakejes klinken natuurlijk lekker. Tot overmaat van ramp zag ik ze staan bij de koffie-automaat. Ze zagen er super lekker uit gewoon.

Omdat ik met kerst toch al even losbandig was geweest met de inname van suiker, gluten en lactose dacht ik: “Wat maakt het nou uit?” Met mijn kamergenoot deelde ik mijn dilemma: dat de cakejes er zo aantrekkelijk uit zagen. Dat ik een halve overwoog. Ze bood aan, ik wil de helft wel, maar niet de crème die er boven op zit. Bijna was ik gezwicht voor een overheerlijk cakeje met koffie/notencrème bovenop. Bijna!

Cupcakes-zoet

Daarop volgde een gesprek, over wat nou wel en wat nou niet. Terwijl we zo zaten te kletsen, vroeg ik me af: Waar doe ik het allemaal ook alweer voor? Het einde van het liedje (of gesprek) was dat ik het deed vanwege die slechte suikers. Heel voldaan at ik toen mijn zelfgebakken amandelmeelmuffin op, zonder geraffineerde suiker en zonder lekkere crème bovenop.

Lieve lezer, ben jij ook wel eens kwijt waar je het nou allemaal voor doet? Ik help je graag herinneren, want samen zijn we sterk! Het is niet zo dat we helemaal geen suiker nodig hebben. Je lichaam heeft tenslotte wel voedingsstoffen nodig. De meeste mensen eten koolhydraten (vaak ook suiker genoemd). Het lichaam zet die koolhydraten om in glucose. Deze glucose wordt omgezet in brandstof die het lichaam nodig heeft.

Waarom zegt dan iedereen dat suiker zo slecht voor je is? Om te zorgen dat kristalsuiker er ook echt als kristalsuiker eruit ziet (en misschien ook wel smaakt) ondergaat het maar liefst 20 stappen in het productieproces! Als je enkele van die stappen leest, trek je vast een vies gezicht. Zelf las ik het op de suikerwijzer. Als je er meer over wilt lezen, kun je op internet genoeg daarover vinden. Maar Wendy schreef zelf eerder ook al over geraffineerde vs. ongeraffineerde suiker. )

Op het moment dat de suiker dat hele proces heeft doorlopen zijn er stoffen aan toegevoegd, er ook weer uitgehaald. Maar belangrijker: de vitaminen en mineralen die erin zitten zijn er ook uit gehaald. Zonder de aanwezigheid van die vitaminen en mineralen snapt je lichaam niet meer zo goed hoe het die suikers nu moet afbreken.

9518973321_5916202181_o

Jamie Oliver was pas bij Humberto Tan te gast. Hij hield een betoog over dat suiker slecht voor je is. Waarop de gastheer hem terecht confronteerde met: jouw taarten bevatten toch ook suiker? Natuurlijk is dat zo, maar zei Jamie, ik beweer ook niet dat mijn taarten goed voor je zijn. Daarbij: eet je (hopelijk) niet elke dag taart. Suiker is niet goed voor je. En grote bedrijven stoppen het overal in, vaak zijn ze ook een grote sponsor bij grote sportevenementen als bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Alsof ze daarmee willen zeggen dat een zwart, bruisend, calorierijk drankje na het sporten goed voor je is. Jamie (en met hem vele anderen) willen strijden tegen in zoveel producten suiker toevoegen.

En dat lieve lezer, brengt me tot de titel van dit blog: Waar zijn wij nou helemaal mee bezig? (Have a break and don’t have a Kitkat ;-)) Met goed voor ons lichaam zorgen! Afkicken van de grootst verslavende en sociaal geaccepteerde drug van deze maatschappij: suiker! (Ja, alcohol en sigaretten horen ook tot die categorie, maar deze blog schrijft nu eenmaal over blij zonder suiker.)

Voordelen van blij zonder suiker: minder moe, beter voor je huid en haar, betere conditie en soms gewichtsverlies. Daarbij komend: waarschijnlijk wordt je je meer bewust van dat wat je eet. Dit omdat als je uit pakjes en zakjes kookt, je die allemaal gaat laten staan.

Pakjes-en-zakjes

In het begin is het misschien wennen voor je, zeker als je een enorme zoetekauw bent. Na een paar weken weet je niet beter meer. Als je dan na een paar maanden opeens iets met suiker neemt, vind je het waarschijnlijk erg zoet (of erger, je wordt er zelfs misselijk van, had ik een keer bij een Snickers)

Dus: keep up the good work! Want volgens mij weet jij net als ik helemaal waar je mee bezig bent 😉


Bron foto’s:
Cupcakes
Suiker

Print Friendly