‘Ik moet je wel waarschuwen dat het me tegenwoordig meer tijd kost.’ vertel ik mijn vriendin als ze zegt wel “even” mee boodschappen te gaan doen. ‘Geen probleem’ zegt ze, ‘ik ben benieuwd of je dat nu echt zoveel anders doet dan voorheen, en misschien leer ik er ook nog wat van.’
‘Oké’ zeg ik, ‘gezellig dat je meegaat!’ Ik bespeur bij mezelf een zekere mate van enthousiasme om uit te leggen hoe het allemaal zit.

Eenmaal in de supermarkt pak ik mijn boodschappenlijst er bij. Ik splits het tegenwoordig op in groenten & fruit en overig. Omdat het rijtje groenten & fruit nu veel langer is, en ik daarmee vaak begin, aangezien dit in de meeste winkels ook in de eerste rij te vinden is.


Boodschappen

Met de groenten & fruit in mijn mandje vervolgen we onze weg door de supermarkt. ‘Uit de middelste rijen heb ik niet zoveel meer nodig, want in bijna alle producten zitten toegevoegde suikers.’ vertel ik. Vriendinlief kijkt me vol verbazing aan: ‘Echt waar?’ ‘Echt waar, ik laat het je zien’.

We gaan op zoek naar suikervrije appelmoes, dus vraag ik haar of ze bij de ingrediënten van de verschillende potjes wil kijken of er eentje bij zit zonder toegevoegde suikers. We kijken alle potjes na en vinden er uiteindelijk eentje van het eigen merk van de supermarkt.
‘Jeetje, doe je dat zo voor alle producten die je nodig hebt?’ ‘Voor veel producten die ik niet eerder nodig heb gehad, doe ik dat inderdaad zo, maar je weet snel genoeg welke producten je wel en niet kan nemen, en dan wordt het een stuk makkelijker.’ ‘Maar zijn die goede producten dan niet vaak ook de duurdere producten?’

Na bijna twee maanden boodschappen doen, nieuwe stijl, vind ik het tijd om, ook hiervoor, de balans op te maken. De eerste weken heb ik boodschappen gedaan in allerlei supermarkten, om te kijken waar ik mijn boodschappen het beste kan doen. ‘Waar kan ik àl mijn boodschappen vinden, en waar zijn ze het goedkoopst?’ Ergens vind ik dat stiekem ook wel leuk om te doen (mede door mijn werk in de supermarktbranche), het is alleen jammer dat het zoveel tijd kost.

Om op de vraag van mijn vriendin terug te komen, kan ik zeggen dat het voor mij de eerste weken echt veel duurder is geweest dan dat ik normaal mijn boodschappen deed. Maar dat heeft voor mij ook wel twee belangrijke redenen.

naamloos (2)

Als eerste moest ik een soort van eerste inlading doen om mijn kastjes weer te vullen met een heleboel basisproducten. Want, voordat ik aan deze levensstijl begon, had ik immers zorgvuldig alle suiker bevattende producten uit mijn huis verwijderd. Deze nieuwe basisproducten zijn vaak wel duur. Denk bijvoorbeeld aan agavesiroop, koud geslagen honing, maar ook amandelmeel of noten. Nou gebruik ik die eerste producten niet zoveel, maar noten zijn wel mijn nieuwe snack geworden.

Daarnaast heb ik, naast reguliere maaltijden, ook heel veel zelf gemaakt. Ontbijtmuffins, mueslirepen, muesli en ook koekjes. Kortom gezonde, alternatieven. Helaas merk ik dat deze “hobby” wel erg duur kan zijn. Maar oké, betaal je liever meer voor betere voeding, of betaal je liever minder voor producten die wel vullen, maar niet voeden?

Mijn conclusie na bijna twee maanden is dat het over het algemeen wel wat duurder is, maar dat je jezelf ook de vraag moet stellen wat je belangrijk vindt. Hoeveel tijd wil je wel of niet steken in het bezoeken van meerdere winkels? Is het belangrijker voor je om gezond te eten of om goedkoop te eten? Heb je de mogelijkheid om zelf groenten en fruit te verbouwen? En ben je van plan om vaak dingen zelf te bakken? Dus op meerdere vlakken, wat is het je waard?

De tip die ik ook voor mezelf hanteer is: Eet zoveel mogelijk producten van Hollandse bodem en met de seizoenen mee. Als iets niet geïmporteerd hoeft te worden is het natuurlijk veel goedkoper. Bovendien stimuleer je zo ook de Nederlandse economie.

Groetjes Erdy

Print Friendly