Als je je een beetje bezighoudt met gezonde voeding, dan kun je haast niet om Paleo heen. Er zijn ontzettend veel websites waar je allerlei recepten kunt vinden die Paleo-proof zijn. Maar wat is Paleo nou eigenlijk precies? Ik eet zelf niet volledig Paleo, al moet ik zeggen dat mijn huidige eetpatroon noodgedwongen daar wel heel erg in de buurt komt.

paleo

Paleo – ook wel bekend als het Caveman Diet – staat voor Paleolithicum oftewel de oude steentijd. Het woord komt uit het Oudgrieks: paleo=oud en lithos=steen. Dit dieet gaat uit van het principe dat de mens de afgelopen 15.000 jaar niet heel veel is veranderd en dat de moderne mens gebaat is bij het natuurlijke eetpatroon van onze verre voorouders uit het Paleolithisch tijdperk. Terug naar onze roots dus! Dat betekent géén bewerkte producten en géén suiker, granen, bonen, pinda’s, zuivelproducten en aardappelen.

Bewerkte oliën en vetten zijn in het Paleo-dieet uit den boze. Kokosvet of olijfolie passen wel en oliën als zonnebloemolie en pindaolie niet, omdat deze dus bewerkt zijn. Alcohol is trouwens ook niet Paleo-proof, helaas. Net zoals rijst: ik eet regelmatig rijst en mihoen en dus ben ik niet helemaal Paleo-proof 😉

De voedingsgroepen
Het dieet kent in principe vijf voedingsgroepen:

  • Vlees & vis (ook eieren)
  • Groenten
  • Fruit
  • Noten
  • Bessen

Onderstaande afbeelding laat precies zien wat er wel en niet bij het dieet hoort. Eigenlijk moet je jezelf steeds afvragen of iets bewerkt is.

paleodieet

Gezond?
Voorstanders van Paleo zweren dat dit eetpatroon ontzettend gezond is, omdat holbewoners vroeger namelijk de beste keuzes maakten: zij wisten precies wat goed voor hun lichaam was en wat niet. Door de moderne tijd is er een overschot aan bewerkte, ongezonde voeding. Paleo staat voor pure en natuurlijke voeding. Hier is zeker veel voor te zeggen, maar tegelijkertijd zijn er ook heel veel tegenstanders van Paleo. Er zijn onderzoeken die vóór Paleo spreken, maar ook zat die de effectiviteit betwisten. Maar goed, dat is eigenlijk met alles wel natuurlijk.

Notendop
Zoals ik al zei volg ik zelf niet het Paleo-dieet, maar ik krijg er wel veel vragen over. Dit artikel legt (hopelijk) dus in een notendop uit wat Paleo nou eigenlijk is. In principe is het niet meer dan de vijf voedingsgroepen aanhouden en altijd bedenken of iets bewerkt is ja of nee. Als dat wel zo is, dan is het niet Paleo. Vers eten is het sleutelwoord!

Ik ben helemaal geen expert op dit gebied, maar gelukkig zijn er veel websites en e-books waar je ontzettend veel informatie kunt vinden. Een voorbeeld is De Paleo Revolutie. Mocht je je willen verdiepen in Paleo, dan is dat boek echt een aanrader!

Paleo Revolutie - Blij Zonder Suiker

liefs

Print Friendly