In mijn vorige blog schreef ik nog dat het allemaal wel leuk moest blijven, met schaamrood op de kaken weliswaar… Toen zat ik maar duimen te draaien, of jullie lezers en ‘de blogjuf’ (Wendy ;-)) me nog wel serieus zouden nemen (en me nog wel zouden laten schrijven!) Wat een opluchting zeg, niemand werd boos op me.

Nu zijn we weer een weekje of wat verder en ik heb het licht weer gezien. Ik weet ook weer waar ik het allemaal voor doe. Al die troep in je lichaam, liever niet. Nu merk ik door mijn vorige blog (en die van mijn medebloggers) dat ik wel milder kijk naar dat alles. Niet ten koste van alles, maar gewoon mijn best doen, dan komt het vanzelf goed.

Retro_Girls_Nobo_5127bf6f57bad (1)

Ik weet ook heus wel dat het helemaal niet zo moeilijk is allemaal. Ook als je weekendjes weg bent, met vriendinnen (of met vriendlief). Alleen soms heb je van die weken, dat je het even allemaal niet meer ziet zitten.

Voor wie nog tips wil of nodig heeft:
Ontbijt: met yoghurt, fruit, noten en stevia of honing, zo je wilt. Dit kun je nog aanvullen met dingen als: tarwe- of hamerzemelen/vlokken.
Tussendoortje: een handje noten, een stuk fruit of een zelfgemaakte fruit/mueslireep
Lunch: suikervrij brood of suikervrije crackers met suikervrij beleg (hummus, zelfgemaakte eiersalade, kaas of groentenspread (check wel welke je koopt)
Tussendoor: weer kwark, noten, of fruit, of gewoon water (zie verderop)…
Avondeten: lekker zelf vers koken! Houd je van simpel: aardappelen, groenten en vlees (check je vlees ;-)), dat kan heel goed. Of gewoon iets anders: laatst hadden we heerlijke lasagne. Alleen de lasagnebladen kwamen uit een pakje. De rest zelf gemaakt/samengesteld zonder suiker!

Over tussendoortjes: Pas hoorde ik bij een diëtiste dat mensen vaak denken dat ze honger hebben, terwijl ze eigenlijk dorst hebben. Die 2 liter vocht per dag, redt bijna niemand. Ik hoor je denken: ja, maar koffie of thee is toch ook vocht? Koffie onttrekt vocht aan je lichaam, dus dan redt je de 2 liter zeker niet. Thee is anders dan water. Een tip: heb je het gevoel dat je trek hebt (na de lunch of ’s avonds na het diner)? Neem eerst een glas water. Laat dat minimaal 20 minuten rusten (zo lang doet je maag erover om het signaal door te geven aan je hersenen), voordat je besluit nog iets anders te nemen.

Grappig, terwijl ik dit schrijf krijg ik echt zin in een glas water…

drink

Vraag je jezelf ook wel eens af waarom je iets eet? Vaak is bij mij het antwoord: uit gewoonte of omdat het moet (ontbijten is heel gezond…). Toch is het soms ook wel eens goed om te kijken wanneer je lijf nu echt een signaal geeft: nu heb ik echt wat nodig. Dat duurt langer dan je denkt.

Soms heb ik ’s ochtends geen behoefte aan ontbijt. Dan heb ik simpelweg geen trek of behoefte aan eten. Omdat ik wel eens naar werk fiets, vind ik het dan wel verstandig iets te eten voor ik wegga, ‘want je hebt de energie straks wel nodig’. Nou dat valt best mee, kwam ik vandaag achter. Weer zo’n dag van ‘geen trek in ontbijt’. Ik vulde allerlei bakjes en stopte ze in mijn werktas. Niet meer of minder vermoeid dan normaal kwam ik na mijn fietstochtje aan op werk. Het duurde maar liefst tot 10 uur voor mijn lijf de eerste tekenen van trek begon te geven. De signalen waren toen niet eens super duidelijk…

Al met al zijn er dus best wel veel redenen te bedenken waarom we dingen eten. Omdat het gezellig is, omdat het lekker is, omdat je trek hebt, omdat je anders ‘gammel’ wordt… Nu ik er zo over nadenk: waarom zou ik dan niet altijd kiezen voor zonder geraffineerde suiker (en misschien ook wel biologisch… Maar dat is weer een hele andere discussie ;-))

Nu ben ik benieuwd, lieve lezer, weet jij altijd wat je eet en waarom?

Print Friendly