Laatst kreeg ik een mailtje met daarin de vraag of ik mee zou willen doen aan een 14-Day Kiwi Challenge, om aan te tonen dat kiwi’s gezond zijn. Als je er minimaal 2 per dag eet, zou het je een blijer persoon maken en je meer energie geven. Nou is het zo dat ik kiwi’s ontzettend lekker vind, maar ze eigenlijk bijna nooit koop. Waarom? Geen idee eigenlijk. Ik vind sowieso dat ik meer fruit moet gaan eten, dus deze challenge is voor mij dan ook ideaal.

Ik heb inmiddels genoeg kiwi’s in huis om de 2 weken door te komen. Althans, dat dacht ik. Mijn vriend lust absoluut geen kiwi’s. Zei hij altijd. Tot ik hem over deze challenge vertelde en hij er toch wel eentje wilde proberen. En ja hoor, hij vindt ze nog lekker ook! Dat betekent dat we deze challenge samen zullen gaan doen en dan kan ik ook goed testen wat voor een effect het op ons heeft.

kiwi1

Onderzoek
Uit recent onderzoek is inderdaad gebleken dat twee stuks kiwi per dag ontzettend goed is voor je gezondheid. Voor het onderzoek hebben ze een groep jonge, gezonde mannen iedere dag twee stuks kiwi laten eten en een andere groep een halve kiwi per dag. Het bleek dat de groep mannen die elke dag twee kiwi’s at, een stuk meer energie had en vrolijker was. Het schijnt zo te zijn dat het komt door de enorme hoeveelheid vitamine C in een kiwi en dit heeft een grote impact op je energie-level en je humeur.

Voordelen
Naast de vitamine C-boost die je krijgt van een kiwi, zitten er ook ontzettend veel vezels, kalium, antioxidanten, foliumzuur in én er zit zelfs vitamine E in. Ter vergelijking, in één groene kiwi zitten meer vezels dan in vier stengels selderij en meer vitamine C dan een sinaasappel. Doordat er zoveel vezels in een kiwi zitten, is het ook echt super goed voor je spijsvertering en je darmen. En daar kan ik wel wat ondersteuning gebruiken. Ook is de glycemische index van een kiwi erg laag (47). Ik heb meestal gedurende de dag rond 3 uur ‘s middags een energiedip: vroeger zou ik dan naar iets met suiker grijpen. Nu zorg ik dat ik iets van fruit eet, bijvoorbeeld een banaan. De komende 2 weken zal ik dan een kiwi gaan eten.

kiwi

De challenge
Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe ik deze 2 weken ga ervaren! Ik houd persoonlijk niet zo van fruit in hartige gerechten, dus ik denk dat ik mijn 2 kiwi’s per dag gewoon zo zal oplepelen. Ik heb echter wel wat lekkere recepten voor baksels gevonden, dus die zal ik zeker gaan uitproberen. Uiteraard zet ik die recepten dan ook online 🙂 Ook zal ik na een week een korte update geven over hoe het gaat.

Ik ben er trouwens tijdens het schrijven van dit artikel achter gekomen dat heel veel mensen een kiwi met schil en al opeten. Ook Zespri beveelt het zelfs aan. Ik heb dat nog nooit gedaan. Blijkbaar zitten in de schil de meeste vezels… eten jullie een kiwi met schil en al?

Nu is mijn vraag aan jullie: doe je ook mee met de 14-Day Kiwi Challenge? Ik begin maandag 17 februari en ik zou het super fijn vinden als we ervaringen kunnen delen! En als je lekkere recepten hebt, deel deze dan vooral ook! ♥

Print Friendly