Lezeres Xandra liet onlangs een comment achter op mijn artikel Blij Zonder Tarwe en ze waarschuwde me voor het speltbrood van o.a. de Albert Heijn. Volgens haar bleek dat er vaak aan speltbroden toch nog tarwegluten worden toegevoegd. Dat is wel iets waar je je bewust van moet zijn als je kiest om minder/geen tarwe te eten. Ik heb de Albert Heijn hier dan ook over gemaild. Inmiddels heb ik een reactie ontvangen:

578332_351791634934395_2076910853_n

Hartelijk dank voor uw bericht van 13-8-2013.

AH Stevig Speltbrood is gemaakt van 100% speltmeel. Spelt is één van de eiwitrijkste graansoorten die vele vitaminen, mineralen en hoogwaardige vetzuren bevatten. Het is geen volkoren speltbrood maar wel een brood met relatief veel vezels.

In Stevig Speltbrood zitten geen E-nummers of andere toevoegingen, daarmee past het bij een gezonde en bewuste levensstijl.

Het speltbrood wat wij als AH verkopen is 100% gemaakt van speltmeel (in tegenstelling tot al onze concurrenten). Dit om hiermee absoluut de beste kwaliteit te verkopen. Er is dus geen tarwemeel verwerkt in dit product, echter zitten er wel gluten in, ook in speltbloem komen deze van nature namelijk voor.

Hierbij de ingredienten:
Speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie(koolzaad,raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).

Voedingswaarde Speltbrood per 100 g
energie_______________________1055 kJ (250 kcal)
eiwit_________________________8,5 g
koolhydraten__________________48 g
waarvan suikers_______________0,7 g
vet___________________________2,0 g
waarvan verzadigd_____________0,3 g
voedingsvezel_________________2,5 g
natrium_______________________0,39 g
toegevoegd zout_______________1,0 g

Een sneetje stevig speltbrood (35 g) bevat 87 kcal. Dit brood bevat ca. 23 porties.
Allergenen informatie:
bevat spelt (gluten).
Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.

Uiteraard is speltbrood niet geschikt voor mensen met coeliakie, maar lijkt het me voor mensen die graag minder tarwe willen eten een goed en betaalbaar alternatief. Ik weet niet of het speltmeel wat Albert Heijn gebruikt oerspelt is..

Heb jij dit brood al eens geprobeerd?

Print Friendly