Dus, je hebt besloten dat je suikervrij of véél minder suiker wilt gaan eten. Yes! Go you! De eerste stap heb je al gezet en dat is bewustwording. Bewust zijn van hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt: als je je eenmaal realiseert dat het overal in zit, wil je ook producten vinden waar het niet in zit. In dit artikel geef ik je wat tips om die eerste dagen door te komen en inspiratie voor een suikervrij dieet.
Ontwenningsverschijnselen
Als je cold turkey stopt zoals ik heb gedaan, dan ga je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Want let’s face it, suiker is gewoon net zo verslavend als bijvoorbeeld nicotine. Dat merk je pas echt als je het ineens niet meer eet. Ik had last van hoofdpijn, buikpijn, enorme cravings naar zoetigheid en ik was super chagrijnig. Echt gewoon niet te genieten. Wees hier op voorbereid door alle zoete snoep, chocolade en koekjes weg te gooien. Ja, dat is zonde, maar echt nodig. Als je dat niet doet en het suikermonster in je komt naar boven, dan moet je wel heel erg sterke wilskracht hebben om het te laten staan! Ik voelde me na ongeveer 2 weken niet meer zo afhankelijk van suiker. Het is echt een kwestie van volhouden en zorgen dat je alternatieven hebt. En belangrijk: je hoeft niet per se cold turkey te stoppen als de gedachte alleen al je een paniekaanval geeft. Bouw het dan geleidelijk af.
Voorbereiding
Wat wel verstandig is om te doen is je goed voorbereiden en zorgen dat je producten in huis hebt die je wel met een gerust hart kunt eten. Mijn tip is om naar een reformwinkel te gaan: daar hebben ze allerlei soorten snoep en koekjes die je wel kunt eten. Die zijn gemaakt met suikervervangers en echt net zo lekker als de koekjes die je anders zou eten. Vooral die van Billy’s Farm vond ik altijd erg lekker. Ook hebben ze er chocolade gezoet met stevia en chips zonder E-nummers en andere kunstmatige ingrediënten. Inmiddels koop ik dat soort koekjes eigenlijk niet meer: mijn craving naar dat soort dingen is er bijna niet meer. Als ik wel zin heb in iets zoets, maak ik het zelf. Maar de eerste weken is het echt handig om gezonde alternatieven bij je te hebben, ook als je onderweg bent. De verleiding om anders een Mars te scoren bij het tankstation zal heel groot zijn. Ja, ik spreek uit ervaring 😉
Suikervervangers
Zorg ook dat je wat suikervervangers in huis haalt. Mijn favoriete zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop (maple syrup). Kijk bij die laatste wel uit dat je een biologische pakt, want de goedkopere variant is eigenlijk niks meer dan geraffineerde suikerstroop. Palmsuiker verkopen ze tegenwoordig ook bij de Jumbo zag ik en is erg fijn geprijsd. Het ligt (bij mijn Jumbo) onderin het suikervak. Op deze manier kun je gewoon je koffie of thee met suiker blijven drinken. Al is het echt de moeite waarde om dat af te bouwen. Het went vrij snel! Ook suikervervangers kun je het beste met mate te gebruiken, dus eet geen grote hoeveelheden (eetlepels vol) iedere dag. Na een tijdje geen suiker heb je sowieso minder behoefte aan zoet, dus dat gaat eigenlijk vanzelf.
Avondeten
Ik at altijd heel erg graag rijstmaaltijden en pasta’s met behulp van de welbekende pakjes en zakjes. Dat kan nu eigenlijk niet meer: er zitten zoveel suiker en onnodige e-nummers in. Ik vond het avondeten nog het meest een uitdaging als ik eerlijk ben. Ik dacht dat ik ‘s avonds na een lange dag werken echt geen zin meer had om *zo* veel tijd te besteden aan koken. Maar, ervaring leert dat je er handig in wordt en het net zoveel tijd kost om iets from scratch te bereiden als dat je een pakje van Knorr gebruikt. Echt waar!
Zorg dat als je bijvoorbeeld graag pasta eet, je genoeg blikken gehakte tomaten en tomatenpuree in huis hebt. Tip: bij de Aldi en Lidl zijn deze heel voordelig. Vul ook je kruidenkastje aan met de nodige kruiden, want die ga je nodig hebben om alles op smaak te brengen. Ik ben zelf groot fan van Italiaanse kruiden: ik gooi het bijna overal doorheen als ik kook, behalve als ik iets Aziatisch maak.
Drinken
Dit is ook een lastige: bijna alle (vruchten)sappen bevatten heel veel suikers. Als er staat ‘vruchtensap uit concentraat’, dan is het eigenlijk gewoon pure suiker. Ik drink zelf nu heel veel water, thee en vruchtensappen van Flevosap, maar wel met mate. En frisdranken… daar hoef ik het vast niet over te hebben. Ik ben nu zelf net 2 weken clean van Cola Light…
Labels lezen
Belangrijk is dat je vanaf nu heel erg consequent de ingrediënten labels gaat lezen om te kijken of en hoeveel suiker ergens in zit. Bedenk dat 1 theelepel suiker ongeveer 4 gram is. Dus als ergens 40 gram suiker in zit, dan weet je hoeveel theelepels je nou eigenlijk naar binnen werkt. Dat is voor mij altijd erg shocking om te beseffen! Fabrikanten gebruiken heel sneaky andere benamingen voor suiker, zoals maltodextrine, zodat het lijkt alsof het er niet in zit. Klik hier voor een volledige lijst van geraffineerde suikers.
Succes!
Heel veel succes als hebt besloten dat het ook anders kan! Als je vragen hebt, stel ze gerust: ik weet dat er heel veel op je afkomt, want onze supermarkten en nog belangrijker, onze cultuur, zijn (nog) niet ingericht op dit voedingspatroon, helaas. Suikervrij is niet de norm, maar ik hoop echt dat daar ooit verandering in gaat komen. Geraffineerde suikers zijn eigenlijk nergens voor nodig: er zijn zo veel alternatieven!
Oh, en als je een keer zondigt of iets eet waar wel suiker in zit, besef je dan dat dat echt niet erg is. Voel je vooral niet schuldig en ga gewoon door. Je bent op de goede weg! ♥
Op deze manier kun je gewoon je koffie of thee met suiker blijven drinken. Omdat je natuurlijk suikers blijft gebruiken, dat is niet suikervrij.
Een suikervervanger in je koffie of thee is iets heel anders dan geraffineerde suiker. Een zoetje is ook een suikervervanger en palmsuiker is dat ook. In mijn optiek (en niet alleen die van mij) is het gebruik van suikervervangers een manier om toch zoet te kunnen gebruiken in bijvoorbeeld baksels. Ongeraffineerde suikers hebben een heel ander effect op je lichaam dan geraffineerde witte suiker.
Al vind ik zelf wel dat suiker in de koffie en thee overbodig is (staat ook in het artikel), maar om af te bouwen is een suikervervanger prima om te gebruiken.
Ik ben pas begonnen met suikervrij eten. Dus eerst geminderd. Er waren dingen die op moesten (zoals vanilleyoghurt). Dus nu eet ik steeds minder suiker.
Ik let alleen nog niet op suiker in vlees voor op brood. En vandaag had ik toch chocopasta bij de lunch (misschien dat ik daarom zo extreem moe ben nu? Oké ik was al moe van het sporten.. maar ik ben zó duf dat ik nergens meer zin in heb)
Voor mij is avondeten het makkelijkst, ik kook al jaren niet meer met doosjes, pakjes en zakjes. Veel te duur, die onzin. Dus dat vind ik niet moeilijk.
De grootste challanges zullen voor mij de feestdagen zijn. Op een verjaardag zal ik wel vlaai eten, maar daarnaast wel op suiker kunnen letten. Feestdagen daarentegen, met familie die het allemaal niks boeit? Paasstol, paaschocolaatjes, hapjes.. Ohhhhh dat zal moeilijk worden. Maar we zullen zien hoe mijn lichaam erop reageert als ik zo goed als suikervrij ben. Als ik er last van krijg is het vast snel afgelopen 😛
Ik ben net twee weken begonnen met zoveel mogelijk suikervrij te leven. En wat heb ik een hoofdpijn gehad! Ik was verslaafd aan energiedrankjes (light) en chocolade repen… ja echt een vrouw. Nadat ik 3 afspraken bij de diëtiste had gehad en volgens haar schema gegeten had en nog niks was afgevallen had ik zoiets van ik moet dingen anders gaan doen. Ik ben begonnen met het vervangen van mijn supermarkt muesli naar granenmix met noten en gedroogde vruchten. Mijn sapjes drinken enzo vervangen door water of water met citroen en munt ofzo. En zo bouw ik het nu uit tot steeds meer suikervrij. Het moeilijkste vind ik toch wel het avond eten en het broodbeleg (zelfs suiker in kipfilet). Ik hoop nog altijd een goed kookboek te vinden waar makkelijke, gewone recepten zonder pakjes instaan. De voordelen die ik nu al tegen kom van suikervrij eten zijn toch wel geen suikerpieken en dalen meer, meer energie en toch al 3 kilo kwijt. Ik vind het een super uitdaging om hier lekker mee bezig te zijn 🙂
Ik gebruik t kookboek van Jamie Olivier, superfood voor elke dag. Het vraagt wat oefening, maar ik vind t helemaal top. Gezond eten en op restaurant niveau!
Wat een fijn artikel. Ik wordt steeds meer overtuigd om suikervrij te gaan eten.
Vraagje over benamingen van suikers op etiketten: soms zie ik staan ‘aroma’s’. Zijn dit ook suikers? En idd loop ik ook aan tegen vleeswaren en vlees. Een optie zou zijn dat je dan bij de biologische winkel dit koopt, maar dat is zo duur. Heb je misschien tips/ervaring in vleesproducten waarvan je weet dat daar geen suikers inzitten?
Tip: als biologisch vlees te duur is eet er dan iets minder van, voor een avondeten is 120 gram vlees voldoende, voeg meer groenten toe. Zo kost je normale portie duur vlees van 250 gram minder dan de helft.
Normale portie vlees van 250 gram?? Is dat echt p.p.? 100 gr vind ik al teveel. 50 is zat. Ik ben juist ook aan het minderen met vlees, beter voor de beesten en voor mijn lichaam…
hoi!Mooi artikel!
Nou ik ben bezig een poging te wagen om te minderen met suiker! maar dat valt nog niet mee. ben al zover dat ik in thee geen suiker meer hoef, verder dronk al niet veel sapjes en frisdrank al helemaal niet. vaak ‘s avonds thee/koffie of 1 glaasje sap en anders water. maar inderdaad het avond eten! pfff dat blijft lastig. doe mijn best som zelf sausjes te maken maar dat valt nog niet mee.
dus rustig alles doorspitten en inspiratie opdoen op internet en geef eerlijk toe, gebruik ook wel pakjes nog. stap voor stap 🙂
Hallo Wendy,
Ik was net begonnen met een van je recepten te maken en toen veranderde er iets op je website. Nu zijn al je recepten en artikelen niet meer leesbaar. In de plaats daarvan staat er een AH-advertentie. Ik baal ontzettend want had al een deel van de ingredienten bij elkaar gedaan en kan nu niet verder…
Oh wauw ik zie het! Dat is niet de bedoeling: ga er meteen achteraan!!
Hoi!!
Vanwege mijn te lage bloedsuikerspiegel, moet ik nu suikervrij gaan leven. Gelukkig heb ik daar niet veel moeite mee.
Wat ik mij afvroeg is het volgende: Kan ik, in mijn oude vertrouwde recepten, de suiker (witte basterd; bruine basterd; kristal suiker) omzetten in Palmsuiker of Kokosbloesemsuiker? Wat zijn daar de verhoudingen voor? Kan het één op één overgezet worden?
Bedankt voor de recepten!
Groetjes!
Hoi Hoi,
Ik heb een vraagje (ik wil me zeer binnenkort gaan wagen aan een suikervrij bestaan). Is het dan zo dat als je lichaam eenmaal geen suiker meer is gewent en dan eet je toch een keer suiker of iets waar suiker inzit, dat je lichaam dan veel extremer reageert omdat ie dit niet (meer) is gewent.
Groetjes
Ja, dat klopt wel. Dat heb ik zelf ook gemerkt. Je lichaam is dan inderdaad niet meer gewend aan zoveel suiker. Ik word bijvoorbeeld erg hyper als ik nu iets eet met veel suiker. Maar dat is voor iedereen anders: iedereen reageert er anders op.
Suikervrij eten bestaat niet in alles zit suiker, groenten fruit zaden en het enige wat je kan doen is Geraffineerde suikers mijden of nooit meer eten en alleen water drinken.
Klopt helemaal. In het stukje over mij aan de rechterkant staat ook dat ik geen geraffineerde suikers eet. Natuurlijke suikers vind ik iets anders dan toegevoegde geraffineerde suikers.
Ik ben nu bijna een jaar bezig en het bevalt mij prrrrrima ik ben inmiddels 23 kg kwijt en ben helemaal gewend, zelfs nu tijdens de feestdagen zondig ik en drink ik een theetje van kaneel waardoor mijn suikerspiegel in balans blijft.dit is tot nu toe het enige ” dieet” wat ik heb volgehouden.
Wat supergoed Corina!!
Hi! Ik probeer ook suiker te minderen en erop te letten waar het allemaal in zit. Ik heb nu kokossuiker gemaakt van kokos sap. Kan ik dat als vervanger voor bijvoorbeeld in mijn yoghurt? En ik houd van honing. Is daar ook een vervanger voor?
Hoop dat je me kan helpen.
Groetjes Cristel van Love2workout
Hi Cristel, ja kokosbloesemsuiker en bijvoorbeeld palmsuiker kun je prima in yoghurt gebruiken. Wat betreft honing: met mate is koudgeslingerde of rauwe prima goed te doen. Ik gebruik zelf ook wel eens ahornsiroop (maply syrup) als suikervervanger. Heel veel succes!
Euh… Palmsuiker is volgens mij gewoon suiker hoor. En die alhhorn siroop ook…
Recepten op mijn blog zijn vrij van geraffineerde suikers, maar ik maak wel gebruik van suikervervangers zoals palmsuiker om mee te bakken. Dat heeft een ander effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Uiteraard geldt voor suikervervangers ook: gebruik met mate 🙂
Hoi Wendy, Ik ben nu ook sinds een aantal maanden suikervrij! Ook geen suikervervangers, en het bevalt me prima! Ik zit heerlijk in mijn vel wat voorheen wel eens pieken en dalen had. Ik loop nu met de gedachte rond om een bedrijfje aan huis te beginnen om suikervrije lunches te verzorgen aan bedrijven. Denk je dat dit zou aanslaan? Het liefs zou ik een lunchroom willen beginnen met suikervrije producten. Ik weet zeker dat er een markt voor is! Wat denk jij! Gr Dorine
Kijk hier heb ik pas wat aan! Ik wil proberen om te minderen met suikers en wie weet kan ik het dan wel afbouwen. Ik vind het namelijk super goed klinken dat je niet eens meer snakt naar iets slechts zoets! Ik volg je nu meteen op Bloglovin, dan kan ik je blog eens flink doorlezen 🙂
Super goed dat je minder suiker wilt gaan eten! 🙂
Fijn artikel. Het geeft me hoop: there are others out there! Nu nog de moed om echt van die verslaving af te komen!
Hee ik wil ook graag suikervrij gaan eten, ik eet enorm veel tussendoortjes en snacks en dit wil ik echt afbouwen alleen woon ik nog thuis en heb ik dus geen invloed op wat we eten s’avonds en kan ik er dan dus geen rekening mee houden. Iemand tips?
Hoi Dian,
Voor het avondeten heb je dan geen keus, maar op alle andere momenten wel. In het algemeen zit er weinig suiker in een warme maaltijd. Als je appelmoes erbij gewend bent, kan je bekertjes zonder suiker kopen. Bij broodbeleg, toetje, tussendoortjes enz kan er vast met je ouders overlegd worden wat te kopen zodat je geen suikers hoeft te eten. Ik hoop dat je ouders het een goed idee vinden dat je suikervrij wilt eten, dan zijn ze vast bereid de boodschappen hier en daar wat aan te passen.
Ik wil graag aankomen. Ben 41 jaar en weeg al heel wat jaartjes 58 tot 60 kg. Ik eet wel veel suiker producten. Ik kan ook alles eten wat ik wil. Gebak ,, mars,, snoep,,chips enz.Eten wat ik wil ,,maar dikker wordt ik niet. En juist dat wil ik wel. Gister sprak ik iemand die zei ,, dat ik beter ook geen suikers meer kan gebruiken en hem moest vertellen wat er over een maand gebeurde en dan terug komen bij hem. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Vanaf vandaag ook begonnen met sporten. Nu maar hopen dat het gaat lukken.
Hoi Wendy, ik ben nu nog meer geïnspireerd! Alleen een vraagje over bouillon(blokjes) ik was alvast een beetje aan het nadenken wat ik wil gaan eten volgende week en als ik van mijn werk thuiskom is het meteen HONGER. Dus een maaltijdsoep lijkt me super lekker maar in al mijn huidige bouillonblokjes zit suiker, waar vind ik een alternatief?
L.S.
Tip: als je geen suiker meer wilt gebruiken in de koffie schakel dan niet in een keer over op zoetjes. Die smaken dan vies. Drink een week koffie zonder suiker en schakel dan over op zoetjes. Dan gaat het prima. Dat wil zeggen: zo ging het bij mij.
Mensen maken nog teveel denkfouten in het onderscheid tussen toegevoegde suikers en natuurlijke suikers.
Witte suiker bij je yoghurt doen, is dus toegevoegd, is onnodig en eigenlijk ongezond.
Een banaan is rijk aan natuurlijke suikers en die heb je gewoon nodig.
Vertrek bij je keuzes vanuit deze gedachtengang en je bent al een heel eind op weg.
Hiii! Het is best irritant want ik leef in een gezin waarbij mijn zussen en ouders wel gewoon suiker eten, en koekjes kopen enzo… Het is dan dus heel moeilijk om geen koekjes en snoepjes te eten. Ik heb het m’n ouders al verteld, maar ze doen er niet echt iets mee. Als ik thuis kom van school heb ik altijd wel trek en eet ik een stuk fruit, maar dan heb ik niet echt een ‘voldaan’ gevoel waardoor ik ga snoepen.. Heeft iemand tips? Groetjes!
Bullcrap verhaal want alle suikervervangers die je noemt zijn net zo schadelijk als “gewoon suiker”