“We krijgen in Nederland veel te veel suikers binnen. Gemiddeld eet en drinkt een Nederlander 44 kilo suiker per jaar, zoals kristalsuiker, vruchtensuiker en melksuiker. Kijk je naar kinderen, dan loopt dit zelfs op tot 51 kilo, waarvan ongeveer de helft aan kristalsuiker. Als je even nadenkt, betekent dit dat een gemiddelde 8-jarige meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnenkrijgt!

Ook elk pondje suiker gaat door het mondje: bij kinderen bijvoorbeeld via frisdrank, vruchtendrank en zuiveldranken. De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag. De gevolgen voor hun gezondheid zijn ernstig. Door al die suiker drankjes lopen kinderen een verhoogd risico op diabetes type 2, hartziekten en beroertes. En dan zwijgen we nog over de ravage die suikerdrankjes kunnen aanrichten in een kindergebit.” – Foodwatch

drink_sugar

Misschien heb je het al voorbij zien komen op mijn Facebookpagina: Foodwatch is een e-mailactie gestart tegen al die suikerhoudende drankjes voor kinderen. Ik steun deze actie, omdat ik van mening ben dat suiker zéér verslavend is en dat we voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid suikers die kinderen binnen krijgen. Immers, zo begint de suikerverslaving al op hele jonge leeftijd! Aangezien kinderen zelf nog niet in staat zijn om gezonde keuzes te maken, zullen wij als volwassenen dit moeten doen voor ze. Maar, in de supermarkt zijn zó ontzettend veel drankjes in pakjes te vinden die mierzoet zijn. Het is echt niet gek als er in 1 klein pakje drinken ruim 6 suikerklontjes zitten. Dat is meer dan een glas cola. Dit is toch van de zotte? Waar is al die suiker in hemelsnaam voor nodig?

Om deze suikerterreur onder de aandacht te brengen bij Minister Schippers (die blijkbaar in zelfregulering voor fabrikanten gelooft… hoe naïef kun je zijn?) is Foodwatch een e-mailactie begonnen. Ik heb hem getekend en ik hoop dat er héél veel meer zullen volgen. Doe je ook mee?

Benieuwd naar welke pakjes in de supermarkt nou zo veel suiker bevatten? Foodwatch heeft hier onderzoek naar gedaan en deze resultaten hier gepubliceerd.

liefs

Print Friendly