E-nummers, wie kent ze niet? Het zijn additieven die zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Maar wil het feit dat ze zijn goedgekeurd dan ook automatisch zeggen dat ze veilig en goed voor ons zijn?
Ik probeer zelf zo veel mogelijk E-nummers in mijn voeding te vermijden. Dit omdat ik vaak niet eens weet wat een specifiek E-nummer is en ik het liefst geen kunstmatige toevoegingen in mijn lichaam stop. Het nadeel is dat fabrikanten weten dat steeds meer mensen liever geen E-nummers in hun voeding willen en dus kiezen ze ervoor om een andere term te gebruiken. Dit kan erg verwarrend werken. Als ik namelijk ergens E621 op een verpakking zie staan, dan leg ik het meteen terug. Dat is namelijk een synthetische smaakversterker, ook wel bekend als Vetsin of Mononatriumglutaminaat (MSG), maar tegenwoordig wordt ook vaak de term ‘gistextract’ gebruikt. Nu vermijd ik zelf gist al en dus laat ik zo’n product staan, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet dat gistextract hetzelfde is als E621.
Als ik zelf bijvoorbeeld pastasaus maak, dan stop ik daar geen kunstmatige additieven in: waarom zou ik dat dan wel willen in andere producten? Ik geloof in pure voeding en wat mij betreft zijn daar geen E-nummers voor nodig. Blijkbaar is het zelfs zo dat inmiddels niet meer goedgekeurde additieven hun ‘E’ gewoon behouden. Ik vind dat best zorgelijk! Wel is het zo dat niet elk E-nummer per definitie slecht is, zo is E300 gewoon vitamine C en E307 is vitamine D.
E-nummers zijn onderverdeelt in verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld smaakversterkers, rijsmiddelen, emulgatoren, voedingszuren, kleurstoffen, conserveermiddelen, maar ook zoetstoffen. Uiteraard wil ik deze héél graag vermijden. De volgende reeksen zijn zoetstoffen: E420-E421 en E950-E968. Aspartaam is bijvoorbeeld E951 en Sorbitol (ben ik allergisch voor) is E420. Voor een volledige lijst van alle E-nummers klik hier.
Ik heb trouwens een handige (gratis) App op mijn telefoon: E-Lite. Daar staan de meest voorkomende E-nummers in met een gedetailleerde omschrijving van wat het nou precies is. Een aanrader!
Vermijd jij bewust E-nummers?
Jazeker, die vermijd ik! vervelend is dat sommige e-nummers echt niks mis mee is. Zo’n App kan dan helpen (als je een smartphone hebt, heb ik niet). Deze lijst vind ik ook heel handig:
http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/
Helaas zitten ook in medicijnen vaak (schadelijke) e-nummers…
Weet jij trouwens het verschil tussen aspartaam en acesulfaam-K? Ben ik al een tijdje naar op zoek, maar kan geen info vinden…
Dat ga ik voor je uitzoeken. Ben nu ook wel benieuwd!
Blijkbaar is het zelfs zo dat inmiddels niet meer goedgekeurde additieven hun ‘E’ gewoon behouden. Ik vind dat best zorgelijk!
Dat vind ik juist erg handig! Als je namelijk eerst hebt
E102 = A en daarna E102 = B, dan weet je niet meer welke stof het precies is als je “E102” op een pakje ziet staan: is het dan A of B?
Er zitten nog veel ongebruikte nummers in de lijst, dus ze kunnen nieuwe stoffen makkelijk toevoegen 😉 Stevia heeft bijvoorbeeld pas nog een E-nummer gekregen, namelijk E960: steviolglycoside (uit steviaplant).
Gehydrauliseerd eiwit is ook ve tsin