Ik las voorheen eigenlijk nooit etiketten van producten. Daar is dit jaar wel verandering in gekomen, omdat ik móest. Als je eenmaal begint met ingrediënten checken, dan wordt het al heel snel routine. Ook valt het je op in hoeveel producten waarvan je het totáál niet verwacht een behoorlijke hoeveelheid suiker zit.
Fabrikanten gebruiken vaak ‘suiker’ om aan te duiden dat er suiker in hun product zit. Echter, het is me opgevallen dat er ook ontzettend vaak een andere benaming wordt gebruikt om het te duiden. Uiteindelijk blijft het suiker en maakt het niet zo heel veel uit hoe men het noemt. Maar ik vond het in het begin best lastig, want ik dacht vaak bij mezelf: “is maltodextrine nou wel of geen suiker?” Het antwoord is simpel. Ja, dat is ook gewoon suiker. Het heeft alleen een andere naam.
Geraffineerde suiker is ‘gestript’ van alle goede stoffen die van nature in ongeraffineerde suiker voorkomen. Ongeraffineerde suiker is dan ook niet wit. Geraffineerde suiker is dat wel. Door het raffineren van suiker worden goede stoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen, uit de suiker gehaald. Je lichaam heeft deze echter wél nodig om suiker goed te kunnen verwerken. Doordat deze stoffen ontbreken in geraffineerde suiker, moet je lichaam deze uit haar eigen reserves halen en dat gaat ten koste van allerlei processen in je lichaam, zoals bijvoorbeeld je immuunsysteem en je hormoonhuishouding.
Ook zorgt het nuttigen van geraffineerde suiker voor wisselingen in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor de bekende ‘sugar high’ met de daaropvolgende crash. Je kent het vast wel: je drinkt een blikje energydrink of eet een zak snoepjes en je voelt dat je meer energie er van krijgt. Dat komt door de suiker die je bloedsuikerspiegel een boost geeft. Echter, na die boost komt altijd een dip. Ook is het voor je lichaam niet gezond om constant een hoge bloedsuikerspiegel te hebben en zal je lichaam ook gaan werken om deze omlaag te brengen. Dit zorgt weer voor allerhande klachten.
Je vraagt je misschien af of basterdsuiker dan een ongeraffineerde suiker is, omdat het niet wit is. Helaas, basterdsuiker wordt gemaakt door aan witte suiker een oplossing van bijvoorbeeld melasse (reststroop) of invertsuiker toe te voegen. Het is dus echt een geraffineerde suiker en niet geschikt voor een suikervrij dieet.
Ik heb een lijstje gemaakt van de termen die ik vaak tegenkom die geraffineerde suiker aan duiden. Ik hoop dat dit helpt om de keuzes tijdens het boodschappen doen wat makkelijker te maken. Mocht er iets ontbreken, laat dan vooral even een comment achter, dan vul ik ‘m aan! Ik zal binnenkort ook een lijst maken van ongeraffineerde suikers die wél geschikt zijn voor een suikervrij dieet.
Geraffineerde suikers:
Basterdsuiker
Bietsuiker
Bruine suiker
Cassonade
Dextrose
Fructose
Fructosestroop
Geleisuiker
Glucose-fructosestroop
Glucosestroop
Griessuiker
Inuline
Invertsuiker
Kandijsuiker
Kristalsuiker
Maltodextrine
Maltose
Maisstroop
Melasse
Poedersuiker
Rietsuiker
Sacharose
Sucrose
Siroop
Suiker
Tafelsuiker
Vanillesuiker
Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (Diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt.
uit Wiki
Hé nu maak je me benieuwd naar suikervervangers die wel goed zijn! Ik heb op jouw blog al wat gelezen over palmsuiker, maar het woord “suiker” in palmsuiker maakt me toch argwanend.
ik gebruik tegenwoordig agavestroop (van de agaveplant) in mijn thee/yoghurt e.d. Volgens mij een goeie en gezonde vervanger.
Ik dacht dat rietsuiker ook beter was dan gewone suiker. En die is ook niet wit. Maar dus ook niet beter dan?
goedemorgen,
in het ene boek staat wel havervlokken voor bloedgroep 0 en het andere niet;
kun je mij er iets over vertellen,dank je wel .
je hebt een fantastische site.groetjes willemijn
Ik ben vandaag -met het oog op binnenkort helemaal suikervrij- al even in de winkel op de etiketten aan het piepen geweest. Ik kwam ook Tagatose tegen. Klopt het dat dat een goeie suikervervanger is?
Hoe zit het met ongeraffineerde rietsuiker? Is dat een goede vervanger voor suiker?
Ik ben niet zo’n fan van rietsuiker. De varianten in de supermarkt zijn vaak gewoon witte suiker met een kleurtje (is ooit een reportage van geweest bij de Keuringsdienst van Waarde). Ruwe rietsuiker heeft een GI die bijna dubbel zo hoog is als die van bijvoorbeeld palmsuiker of kokosbloesemsuiker (68 vs 30/35) dus kies ik liever voor palmsuiker, omdat je bloedsuikerspiegel dan minder gaat schommelen.
Je ziet vaak gerstemoutextract bij de ingrediënten staan, is dit suiker?
Albert Heijn claimt dat agavesiroop hetzelfde effect op je lichaam heeft als gewone suiker..Ik dacht dat agavesiroop juist een “goede” zoetstof was.???
Stevia -in de supermarkt- mist nog. Alleen vloeibare pure stevia is een goede suikervervanger. Net als kokosbloesemsuiker, agavesiroop en ahornsiroop. Deze drie kunnen volgens mij op je lijstje ‘beter’.