Na mijn artikel van twee weken geleden, wil ik nu graag wat meer uitleg geven over waar het volgen van het FODMAP dieet nou echt op neer komt. Ik bedoel, vermijd zoveel mogelijk FODMAPs voor de komende weken en ga ze daarna testen is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Voordat ik begon met het dieet heb ik mezelf dan ook twee weken gegeven om mezelf voor te bereiden. Ik ging zoveel mogelijk informatie verzamelen via internet en begon met het opstellen van boodschappenlijstjes en dagschema’s. Gedurende deze twee weken verving ik de producten in mijn koelkast en keukenkastjes voor producten die ik wel mocht gaan eten tijdens het dieet. De producten die ik door het dieet sowieso 2 maanden niet meer ging eten, gaf ik aan mijn huisgenootje, buren, gooide ik weg of verstopte ik ver achterin het kastje. Door het vervolgens aan te vullen met producten die je wel mag eten, voelt het minder erg… minder beperkend. Er staat immers een kast vol met producten die je wél mag eten.

Labels checken

Maar voordat ik die kast eenmaal gevuld had begon de speurtocht in de supermarkt. Alle etiketten bekijken voordat je het direct in je mandje stopt, is het belangrijkste. Ga er dan ook maar vanuit dat je in 9 van de 10 gevallen het weer terugzet.

Om een beetje een idee te geven wat het nou inhoudt om FODMAP-arm te eten, zal ik proberen dit te omschrijven en uit te leggen. Voor extra uitleg en lijsten met geschikte/niet-geschikte producten voor dit dieet, raad ik aan op sites van het FODMAP-dieet te kijken (gewoon te vinden via Google), zeker aangezien ik ook niet álles weet! Dit is een hele  fijne PDF met veel voedingsmiddelen.

Let wel op: overal zijn nèt andere lijsten te vinden en wat de juiste is, is voor mij ook een raadsel. Wel heb ik de App: Monash University Low FODMAP Diet aangeschaft. Deze app is van de ontwikkelaars van het dieet zelf uit Australië, dus de lijsten hiervan neem ik zelf aan als gouden standaard.

FODMAPapp

Ik zal hieronder proberen de grootste moeilijkheden van het dieet met alternatieven te noemen, voor de volledigheid van de producten om het dieet 100% te kunnen volgen, verwijs ik dus naar de websites!

Tarwe, rogge, gerst
Deze producten vallen voor het dieet onder de oligosachariden door de grote hoeveelheid fructanen. Ik zag tegen deze aanpassing dan ook het meeste op, maar tijdens mijn voorbereiding had ik de nodige alternatieven daarvoor aangeschaft. Ik kocht glutenvrije broodmix, speltbrood (Liefde en Passie zuurdesem brood, AH), rijstwafels, glutenvrije crackers (Free From merk) en glutenvrije pasta. Hiermee kon ik wel aardig vooruit!

Wat betreft het brood: in ‘normaal’ speltbrood schijnt nog een grote hoeveelheid fructanen te zitten, maar door een zuurdesem brood te nemen is die hoeveelheid sterk afgenomen. Bij glutenvrij brood moet je oppassen of er niet andere dingen aan toegevoegd zijn zoals appelvezels: dit maakt het niet FODMAP-proof.

Ook schafte ik allerlei soorten meel aan om mee te gaan bakken: maïsmeel, rijstmeel, ketanmeel, glutenvrij zelfrijzend bakmeel, schär mix C (glutenvrij), maar ook gewoon havermout!

Hiermee ben ik de afgelopen maanden heel creatief geweest voor het bakken van met name tussendoortjes. Maismeel, rijstmeel en ketanmeel zijn goedkoop te krijgen bij een Aziatische toko en glutenvrije meelsoorten zijn makkelijk te bestellen of bij natuurwinkels te koop.

Zuivel
Lactose valt onder de disachariden. Lactose is melksuiker, waardoor het dus in vrijwel alle soorten zuivelproducten te vinden is. Het is echter niet zo dat je voor dit dieet al die producten moet vermijden. Lactose zit in hoge concentraties vooral in melk, yoghurt, kwark, etc. Kaas is een ander verhaal: kijk daarvoor op de lijsten om te checken of een product geschikt is. Ik heb zelf nauwelijks vervangende producten hiervoor gebruikt, behalve lactose-vrije melk voor bepaalde gerechten. Dit is gewoon in de supermarkt te koop.

Koemelkvrij - Blij Zonder Suiker Groenten
Groenten is een grote en lastige groep, er valt ook best wat af. Hiervoor is het handig om de lijsten te bekijken en de FODMAP-rijke groenten vervolgens te gaan vermijden, aangezien hier meerdere typen FODMAPs mee te maken hebben. Op zich blijven er wel veel groenten over, waar vervolgens weer aardig mee te variëren valt. Neem bijvoorbeeld: wortel, paprika, tomaten, aubergine, komkommer, andijvie, boerenkool en sla; allemaal geschikte producten om te eten tijdens dit dieet.

Maar ook al is variëren goed mogelijk, op den duur wordt de selectie toch wel een beetje saai (vind ik!).

Fruit
Ook voor fruit geldt dat er een hoop van de producten afvalt. Zelf vind ik dat er op zich genoeg overblijft (wat ik lekker vind), maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk. Een appel en peer mogen niet, maar een banaan, kiwi en mandarijn weer wel. Even de lijsten checken en je weet of het mag!

Let op: er wordt geadviseerd fruit niet in grote porties tegelijk te eten (ook het geschikte fruit). Je kunt beter meerdere kleine porties ervan nemen gedurende de dag.

Etiketten
De FODMAPs verstoppen zich graag onder allerlei moeilijke namen op de etiketten, daarom de meest voorkomende op een rijtje:
– Oligosachariden: fructanen, galactanen, FOS (fructo-oligosachariden/oligofructose), GOS (galacto-oligosachariden), inuline, raffinose en stachyose.
– Polyolen: isomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol
– Fructose: fructose, fructosesiroop (en alle varianten hiervan)
– Lactose, melkpoeder, wei, melkbestanddelen, botermelk

Kortom, het volgen van het FODMAP dieet is niet zomaar iets. Het vergt veel energie en aanpassing, maar eenmaal onder de knie.. valt het wel mee!

Print Friendly