Als je gaat bakken zonder geraffineerde suikers, dan gebruik je in de meeste gevallen een suikervervanger. Of dat nou palmsuiker, kokosbloesemsuiker, Stevia of bijvoorbeeld ahornsiroop is: iedere vervanger heeft vaak een andere verhouding. Je kunt niet altijd gewone tafelsuiker 1 op 1 vervangen in een recept. Vaak zijn suikervervangers óf zoeter of juist een stuk minder zoet dan normale suiker. Daarom heb ik de verhoudingen van de meest gangbare suikervervangers verzameld in 1 overzicht. Altijd handig lijkt me zo 🙂
Ik gebruik meestal cups als maateenheid in mijn recepten, gewoon omdat ik dit makkelijker vind dan alles afwegen, vooral als je suiker (gram) wilt vervangen door iets dat vloeibaar is (ml). De verhoudingen hieronder zijn dan ook hier op gebaseerd. Je kunt voor 1 cup een klein koffiekopje (236 ml) aanhouden. Voor het gemak zet ik er even bij hoeveel eetlepels (el) en theelepels (tl) de hoeveelheden zijn.
Ahornsiroop
Ahornsiroop – ook wel bekend als maple syrup – wordt gewonnen uit maple trees (esdoorn) in Noord-Amerika. Let op dat er geen ingrediënten zijn toegevoegd aan de siroop! Kies het liefst voor een biologische variant en zo donker mogelijk (Grade B). Er zit best wel wat fructose in ahornsiroop, dus dit is niet geschikt voor mensen met een fructose-allergie.
1 kopje (16 el of 200 gram) tafelsuiker staat gelijk aan 3/4 kopje (12 el) ahornsiroop. Let er op dat je andere vloeibare ingrediënten (zoals bijvoorbeeld melk) in het recept ook vermindert, omdat het anders te nat wordt: 3 eetlepels vloeistof minder per kopje ahornsiroop dat je toevoegt. Baksels kunnen wat sneller bruin worden als je alleen ahornsiroop gebruikt.
Voorbeeld: 100 gram suiker (oftewel 8 el) staat dus gelijk aan 6 el ahornsiroop. Verminder de rest van de vloeistof in het recept met 1,5 el.
Agavesiroop
Agavesiroop wordt gemaakt van de agaveplant en is ongeveer 25% zoeter dan gewone suiker. Er zit behoorlijk wat fructose in agave: zelf gebruik ik agavesiroop eigenlijk niet meer, omdat ik toch merk dat het te veel invloed heeft op mijn bloedsuikerspiegel.
Je kunt 1 kopje (16 el of 200 gram) tafelsuiker vervangen door 2/3 kopje (10 el+ 2 tl) agavesiroop. Verminder net als bij ahornsiroop de andere vloeistoffen in het recept met 1/4 kopje (4 el).
Voorbeeld: 100 gram suiker (oftewel 8 el) staat dus gelijk aan 5 el + 1tl ahornsiroop. Verminder de rest van de vloeistof in het recept met 2 el.
Palmsuiker
Palmsuiker wordt gewonnen uit – je raadt het al – palmbomen. Het sap uit de palmboom wordt gedroogd en gemalen tot een korrelige structuur. Het sap komt uit verschillende palmboomsoorten: daarom zijn er ook best veel soorten palmsuiker. Als het uit de kokospalm komt, dan is het geen palmsuiker, maar kokosbloesemsuiker.
Je kunt palmsuiker 1 op 1 vervangen. Al moet ik zeggen dat ik zelf altijd net wat minder gebruik, omdat ik baksels anders als snel te zoet vind.
Kokosbloesemsuiker
Zoals hierboven al beschreven staat, wordt kokosbloesemsuiker gewonnen uit de kokospalm. Het sap wordt gedroogd en gemalen. Ook kokosbloesemsuiker kun je prima 1 op 1 vervangen.
Erythritol
Dit klinkt misschien heel chemisch, maar dat is het niet. Erythritol komt van nature in verschillende fruitsoorten voor, bijvoorbeeld in peren en druiven. Erythritol is niet hetzelfde als fructose. Het wordt in het lichaam niet omgezet in energie: het wordt niet opgenomen en bevat 0 calorieën.
Dit zou je 1 op 1 kunnen vervangen, maar het is beter om iets meer toe te voegen. Het is net wat minder zoet dan gewone suiker. Als je het niet té zoet wilt hebben, dan zou ik het 1 op 1 vervangen. Het meest bekende merk is Sukrin en is in verschillende webshops te bestellen. Je hebt hier ook suikervrije poedersuiker van: super handig!
Rijststroop
Rijststroop is met name fijn voor mensen die niet tegen fructose kunnen: dit zit er namelijk niet in. Rijststroop wordt gemaakt door rijst (volle korrel) te mengen met water en te koken. Door de enzymen krijgt het een zoete smaak. Het nadeel van rijststroop is dat het een vrije hoge glycemische index (GI) heeft. De enige soort die dat niet heeft is bruine rijstsroop, maar die is wel weer wat minder zoet, zodat je er vaak wat meer van nodig hebt. Rijststroop heeft dus een behoorlijk effect op je bloedsuikerspiegel. Het is eigenlijk vooral geschikt voor mensen die niet tegen fructose kunnen en dan nog: gebruik met mate!
Je kunt rijststroop 1 op 1 vervangen voor gewone suiker. Je kunt dit in reformwinkels kopen en uiteraard ook online is het overal te vinden.
Stevia
Het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni – of honingkruid – is ongeveer 30 x zoeter dan suiker. Het zoet komt uit de blaadjes van de plantje. Ik zou zelf Stevia niet heel snel in baksels gebruiken, met name omdat het effect totaal anders is dan van de andere suikervervangers. Als je Stevia gebruikt, dan kleurt je baksel bijvoorbeeld nooit mooi bruin en het reageert niet op gist, iets dat suiker wel doet. Ook vind ik persoonlijk de nasmaak van Stevia niet heel erg lekker. Je kunt het in poedervorm of vloeibare vorm gebruiken. Let op dat je niet een variant koopt waar ook nog gewone suiker aan is toegevoegd. Dat komt bij supermarktvarianten namelijk redelijk vaak voor.
Yacon siroop
Yacon siroop is een suikervervanger die wordt gemaakt van de wortels van de yacón plant (Smallanthus Sonchifolius). Deze plant groeit van oorsprong in het Andesgebergte in Zuid-Amerika, waar het al eeuwen in voeding wordt gebruikt. Niet als zoetstof, maar als health food. Yacon siroop is met name geschikt om in yoghurt of koffie te gebruiken. Meer dan 1 of 2 theelepels per dag wordt niet aanbevolen.
Oerzoet
Oerzoet is gedroogd suikerrietsap en is ongeraffineerd, dus alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig. Dit kun je 1 op 1 vervangen voor gewone suiker. Oerzoet heeft overigens wél invloed op je bloedsuikerspiegel. Ik gebruik het daarom zelf niet. Ook vind ik de smaak niet lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Dadelstroop
Dadelstroop wordt gemaakt van dadels. Je kunt het heel makkelijk zelf maken door Medjool dadels in water te leggen en daarna in de blender of met een staafmixer tot een stroop te pureren. Let er op dat als je dadelstroop in de winkel koopt, er geen glucose-fructosestroop of andere zoetstoffen aan zijn toegevoegd. Nergens voor nodig immers! Dadels bevatten uiteraard fructose en moet je echt met mate eten door de hoge GI. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel behoorlijk. Ik zou dit dan ook niet al te vaak inzetten als suikervervanger in bijvoorbeeld een baksel.
Honing
Honing wordt heel veel gebruikt als suikervervanger. Op zich is er niets mis mee, mits je de goede soort koopt. Kies liever niet voor de goedkope, niet-biologische honing. Deze bijen hebben namelijk meestal suikerwater gekregen om te overwinteren én de honing is vaak te warm verwerkt. Als honing wordt verwarmd boven 45°C, gaat dat ten koste van de voedingsstoffen. Ook is aan goedkope honing vaak suikerwater toegevoegd. Dan heb je er eigenlijk helemaal niks aan, want je eet in feite alsnog suiker. Kijk dus goed op de verpakking zodat je weet wat er allemaal in zit.
De beste keuze is biologische koudgeslingerde of rauwe honing die je rechtstreeks bij de imker koopt of in een reformwinkel. Deze bijen krijgen geen suikerwater om te overwinteren. Koudgeslingerde honing heeft een GI van 30-35. Wel heeft honing een behoorlijke invloed op je bloedsuikerspiegel. Gebruik het dus met mate. In honing zit natuurlijk fructose, dus als je daar niet tegen kunt, laat het dan staan en kies voor een andere suikervervanger.
Suikervrije appelmoes
Dit kun je 1 op 1 vervangen. Als een recept vraagt om een kopje witte suiker, dan kun je een kopje appelmoes gebruiken. Dit kun je heel eenvoudig zelf maken. Mijn recept vind je hier.
Zijn er vervangers die je mist in dit overzicht? Laat het dan even weten in de comments hieronder.
Bron foto: Cleaneatingintexas
Ik mis oerzoet in dit overzicht en ben benieuwd
Hi Linda, ik heb ‘m toegevoegd! Bedankt! 🙂
Vanochtend bij de biowinkel dadelstroop gehaald en ik was inderdaad benieuwd hoe die suiker of honing kan vervangen en in welke verhouding. Er stond van hetzelfde merk ook nog rietsuikerstroop, maismoustroop en gerstemoutstroop.
Interessant overzicht van de verschillende suikervervangers
ik mis alleen groene stevia in dit overzicht, ik ben benieuwd.
Ken jij treacle honey? Dat neem ik altijd mee uit Sri Lanka, het wordt daar veel gebruikt. Het lijkt mij een siroop, geen honing.
Ik gebruik altijd tagatose, merknaam Tagatesse. Bevat 1/4 van de calorieën van suiker, is een product dat uit melksuiker wordt gemaakt, doet de bloedsuiker nauwelijks stijgen. Je gebruikt ongeveer de helft van het gewicht.
Toen ik de titel ‘zonder suiker’ las, was ik heel benieuwd. Maar wat blijkt. Het gaat hem hier eigenlijk over suikervervangers. Hola, dus wel met suikers. Alhoewel het ‘meestal’ om natuurlijke suikers gaat. Jammer van de ‘stevia’ in het lijstje. Deze producten zijn meestal op ‘basis’ van stevia. Deze wordt aangevuld met bulkmiddelen. Lees: synthetische suikers. Anders wordt het goedje onbetaalbaar. Als voedingsconsulent en voorstander van natuurlijke voeding raad ik het gebruik hiervan ten zeerste af. Anders kun je wel het plantje gebruiken als zoetstof. Enkele blaadjes in je koffie en die is lekker zoet. En natuurlijk. Maar het is zoals het is, suikervervangers zijn ook suikers. Sorry om de roze ballon te doorprikken. En ja, ik vind ook dat een lekkere suikerwafel op tijd en stond moet kunnen. Verder top gerechtjes, doe zo voort.
Het zit hem erin dat het zonder geraffineerde suikers is. In principe is alles waar koolhydraten (per 1 of 2, dus mono- of disacchariden) in zitten ‘met suikers’. Het gaat hier vooral om dat je bij je suikers ook de natuurlijk aanwezige mineralen en vitaminen krijgt, zodat je die niet aan je lichaam onttrekt bij het nuttigen van zoetigheid.
Dus niet gewoon maar hele bulken van het spul opeten. Dan krijg je nog net zoveel calorieën binnen als voordat je overging op niet-geraffineerde suikers.
Zoals met alles in het leven dus eigenlijk: Geniet met mate!
Ik ben dan wel benieuwd wat jij, Fanny, als voedingsconsulent aanraadt voor iemand die een dieet heeft waarop staat dat je geen geraffineerde suikers mag. Kun je dan wél suikervervangers gebruiken, en zo ja welke raadt je aan? In fruit zit nl. ook suiker en op het dieet staat “zoveel mogelijk groente en fruit”. Dus dan zou je toch wel zoiets als palmsuiker of kokosbloemsuiker moeten kunnen gebruiken, of zie ik het verkeerd? Ik hoor graag van je.
Heb onlangs iets gelezen over lucumapoeder als suikervervanger… heb jij hier ervaring mee?
En waar kan ik Sukrin poedersuiker bestellen?
Alvast bedankt!
Hoi Wendy,
Yacun lijkt een super-suikervervanger, ook met wat ik er verder op internet over lees, maarrrr… waarom mag je er maar 2 theelepels van per dag???
Is dat ook de reden waarom je er niet bij hebt gezet hoeveel je ervan nodig hebt om suiker uit recepten te vervangen?
Ik hoor het graag!
Verder: super website!! Bedankt en ga zo door!
Mis in dit overzicht jammergenoeg tagatesse.
Als je wilt afvallen, let er dan goed op dat kokosbloesemsuiker, honing, agavestroop, palmsuiker etc. net zoveel kcal bevat dan kristalsuiker. 25 gram van deze stoffen levert ong. 100kcal. En je lichaam maakt geen verschil in suikers, het wordt allemaal afgebroken tot glucose. Dat kan elke diëtist, bioloog of scheikundige je vertellen.
ik mis in het overzicht speltstroop. Weet je daar iets van?
Wat een fijn overzicht! Dank je wel. Kan je Lucuma toevoegen? Alvast bedankt.
Ik gebruik stevia om havermoutmuffins te bakken en die bakken wel bruin hoor.
Wat is de verhouding voor dadels ten opzichte van suiker?
Ik lees dat je geen fan bent van stevija. Is dat de reden dat je de verhouding er niet bij vermeld hebt? Ik zou graag willen weten hoeveel stevija ik nodig ben ipv suiker. Het bevat de minste kcal van alle suiker soorten en erg veilig voor diabetes patiënten. Gr. Petra
Dag Wendy, ik heb biologische kokospalmsuiker mijn recept zegt 250 gram kristalsuiker. Hoeveel kokospalmsuiker moet ik nu gebruiken als vervanger van kristal suiker ?
groetjes Jolanda
Hoi Jolanda, dit kun je 1 op 1 vervangen. Ik gebruik zelf altijd net wat minder. Ik zou in dit geval dan 200 gram gebruiken.
Hallo Wendy,
Ik heb een recept voor een carrot cake die ik graag wil maken maar er moet 140 gr. lichtbruine basterdsuiker in.
Zal ik dat kunnen vervangen voor palmsuiker of kokosbloesemsuiker?
Alvast bedankt!
groetjes Eileen
Ja dat kun je 1 op 1 vervangen. Succes! 🙂
Dag Wendy, Ik mis in het overzicht Lakanto, gemaakt van een Chinese vrucht. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, maar wil het op korte termijn gaan proberen. Vriendelijke groet, Lydia
Hallo Wendy,
Werkt dadelsroop en verse dadels het zelfde w.b.t. De bloedsuikeriegel.
B.v.d. Groetjes Ans
Mooi overzicht! Dank je wel. Weet je ook meer over speltstrooo?
Er wordt wel gesproken over honing als suiker vervanger, doch niet aangegeven hoeveel honing i.p.v. suiker je dient te nemen.
Het hangt af van het recept en de soort honing. Gemiddeld genomen kun je aanhouden: 1 kopje suiker = 1/4 kopje honing. Vooral ook gewoon een kwestie van proberen. Succes!
Dank je voor deze duidelijke uitleg!
Ik moet ergens 2 theelepels stevia doorheen doen. Ik weet niet zo goed wat ik hier als vervanger kan gebruiken. Ik maak een lemon cheese cake met mascarpone en ricotta en agar agar.
Ben niet zo goed in t omrekenen vd hoeveelheid. Weet iemand dit?
Ik zou graag een pavlova maken met tagatesse of canderel sucralose. Wat gebruik ik het best en wat zijn de verhoudingen ? Als je een recept hebt zou dat natuurlijk nog beter zijn.
dank voor het duidelijke overzicht
Je kan xylitol misschien toevoegen aan het overzicht. Deze zoetstof heeft totaal geen invloed op je bloedsuikerspiegel en je kan er alles mee doen! Gewoon 1 op 1 vervangen en het resultaat is perfect, zeker om te bakken! Wel opletten met het laxerende effect. Je moet stilaan overschakelen van suiker naar xylitol.
Ik mis dextrose. Ik mag geen fructose, dus ben gebonden aan rijststroop en dextrose. Wat is de verhouding dextrose tot tafelsuiker in een recept?
Zelf ben ik imker en kan niet nalaten te reageren op de opmerking over het inwinteren van de bijen op suikerwater. Wil je in Nederland leuk honing oogsten van je bijen, dan moet je de bijen wel inwinteren op suikerwater, anders hebben ze niet genoeg om van te leven tot aan het voorjaar. De imker zorgt er echter in het voorjaar wel weer voor dat er geen suikerwater in de honing terechtkomt door te zorgen dat alles opgegeten is door de bijen of door de overtollige ramen te verwijderen.
hoi,
ik mis de vloeibare zoetstof (natrena of eigen merk Rio)
Natrena zoetstoffen en co zijn pure gif dat wil je echt niet in je lijf hebben.Gebruik dan liever honing, hoeft ook niet veel te zijn, in bv cake, ben ik van plan te gaan proberen.
Hoi weet u iets van corn syrup? te gedeeltelijk vervangen van poedersuiker. Ik kan geen verhoudingen vinden. Mvg rina kazimierczak
Ik lees op de site van oahn vaak over de vloeibare zoetstof van kruitvat.Die zou ook niet bitter worden met bakken.Is daar een verhoudingscijfer over bekend?
Wat zou de verhouding zijn voor glucosestroop?
Ik ben benieuwd of je als je fruit in plaats van suiker gebruikt in een recept, je dit naar gewicht kunt vervangen? En moet je dan iets anders weglaten of toevoegen?
Hoihoi, ik mis bij de dadelstroop en de honing de verhouding mbt vervanging suiker.
Weet je die misschien?
Groet Petra
Hallo. Ik heb palmbloesemsuiker in gedroogde vorm, ziet eruit als harde pastaklonten. Hoe kan ik dat gebruiken. Moet ik dat verwarmen voor ik het gebruik of raspen. Het zijn geen suikerklontjes het is wat pasta-achtiger. Als ik het verwarm wordt het stroperig….is dat goed of juist niet want het wordt nl ook heel snel weer hard en dan lijken het net kandij klonten
Hallo, ik vind geen Tagatesse in het overzicht 🙂
Hoi Wendy ik mis de druiven suiker dextrose
groetjes,
Ellen.
Ik heb een vraag hoeveel honing heb je dan eigenlijk nodig als je normale suiker wilt vervangen? Ik snap dat je goed moet kijken wat erin zit maar kan niet de hoeveelheden terug vinden van suiker en honing.
Is er een kans dat baksels te nat worden als je suikers vervangt door appelmoes?