Je kunt er eigenlijk haast niet omheen: Superfoods zijn een ware trend. Waar ze eerst vooral in reformzaken te koop waren, zijn ze nu ook bij de lokale groenteboer (ja, echt) en het Kruidvat te koop. Zoals altijd met trends zijn er voor- en tegenstanders. Helemaal in het geval van Superfoods. Ik heb meerdere columns gelezen van personen die het maar een overdreven hype vinden en dat je met een normaal voedingspatroon (wat is normaal, de Schijf van Vijf?) precies genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik ben het daar persoonlijk niet mee eens: de meeste voeding van tegenwoordig bevat lang niet meer alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Maar wel een overdaad aan kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en bestrijdingsmiddelen. Ik ben dus voorstander van een aanvulling op voeding in de vorm van Superfoods.
In dit artikel bespreek ik 3 populaire – en mijn favoriete – Superfoods, leg uit wat ze zijn, wat ze voor je doen en hoe je ze kunt gebruiken.
Chiazaad
Chiazaad is rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat 500% meer calcium dan melk (dus weer een reden om geen melk meer te drinken) 1400% meer magnesium dan in broccoli en 600% meer Omega 3 ALA als zalm (op basis van gram-per-gram vergelijking). Ook zorgt Chiazaad – o.a. door de vezels – dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Ook kun je het perfect gebruiken als vervanger voor ei in baksels: als je de zaadjes een tijdje in water laat weken, vormt het een dikke, gelei-achtige substantie. Ik wil in ieder geval geen dag meer zonder!
Hoe gebruik je het?
Ik doe dagelijks een eetlepel Chiazaad door mijn Overnight Oats of smoothie. Ook kun je het met wat water of sap drinken.
Gojibessen
De gojibes behoort tot de nachtschadefamilie, waar ook o.a. tomaten, (zoete) aardappels en aubergine deel van uit maken. Ze groeien in gebieden in Azië, en dan met name in Mongolië en Tibet. Ze worden al duizenden jaren in Tibet en China gebruikt, zowel in de keuken als op geneeskundig gebied. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren en hebben de hoogste concentratie proteïne van alle vruchten. Ook zitten ze bomvol vitamine C, ontzettend veel vezels en 21 soorten mineralen; waaronder 15 keer meer ijzer in dan in spinazie en calcium, zink en selenium. Dit is echt een wondertje voor je immuunsysteem. Ook schijnt het zo te zijn dat je simpelweg gewoon vrolijk wordt door deze besjes! 🙂
Let op: als je medicatie voor diabetes, hoge bloeddruk of bloedverdunners neemt, dan kun je beter geen gojibessen nuttigen.
Hoe gebruik je het?
Je kunt goijbessen prima zo eten (ze smaken een beetje naar gedroogde kersen), door een salade, door een zelfgebakken brood of door havermout. Ook deze belanden bij mij in mijn Overnight Oats of smoothie. Lekker handig, toch! 😉
Tarwegraspoeder
Tarwegras is een echte boost voor je gezondheid. In de VS is dit al langer populair en nu begint het ook hier in Nederland aan bekendheid toe te nemen. Tarwegras is jong gras en groeit later uit tot tarwe. Er zitten echter géén gluten in tarwegras, dus ook als je coeliakie hebt kun je profiteren van de voordelen!
Het wordt misschien een beetje eentonig, maar ook tarwegras is een super goedje en bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen en geeft je energie en verhoogt je weerstand. Ook zuivert het je bloed en bevordert het de stofwisseling. Het zit vol vitamines (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K) en mineralen (o.a. calcium, fosfor en magnesium), enzymen, antioxidanten, chlorofyl en aminozuren.
Ik ben pas sinds kort ‘into’ tarwegraspoeder, maar al heel erg onder de indruk van de effecten. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het persoonlijk echt niet lekker vind. Maar goed, soms moet je er wat voor over hebben, toch?
Hoe gebruik je het?
Het makkelijkste is om per dag 1 of 2 shotjes te nemen: meng hiervoor een eetlepel poeder met wat water en klok die zo weg. Als je echt niet kunt wennen aan de smaak, dan kun je het ook door je smoothie of yoghurt mengen.
Eet jij al ook al Superfoods? Zo ja, welke?
Bronnen foto’s: Chiazaad, Gojibessen en Tarwegras.
Leuke blog. Ik ben ook fan van Chia-zaad zeker vanwege de hoeveelheid ALA en vezels..De getalletjes tav mineralen die jij noemt kloppen echter alleen als je precies hetzefde gewicht vergelijkt. 500% meer calcium dan melk geldt bijv. als je 200 g zaden vergelijkt met 200 ml melk.
De omega-3 zetzuren uit vis (EPA en DHA) zitten er helaas niet in. Wel zit er ALA in wat ook een essentieel vetzuur is.Ik heb er ook een paar blogjes over geschreven. http://iamafoodie.nl/superfoods-zijn-ze-echt-super/
gtjs Marijke
Thanks! Ik heb wat aanpassingen gedaan nav jouw reactie en wat research. Leuke blog heb je! 🙂
Thanks!
Wij eten regelmatig veel walnoten, gojibessenkokos, rawcacao nibs, moerbeibessen, lijnzaad…en kopen er steeds iets bij…en ontdekken elke dag weer nieuwe receptvariaties…
Haha, jammer he dat niet alle gezonde dingen even lekker zijn.
Ik heb een lekker smoothie recept gevonden met banaan en tarwegras.
http://www.steviahouse.nl/infocentrum/superfood-recepten/smoothie-met-banaan-en-tarwegras/
Lijnzaad, kokos, hennepzaad en tarwegragpoeder maar dan wel door mijn smoothie hoor!
Milou
http://www.lovearganolie.nl
Heb een paar maanden ontbeten met havermout gemengd met gojibessen.
Heb bijna dagelijks verschrikkelijke maagpijn gehad. Nadat ik de gojibessen heb laten staan is de maagpijn verdwenen. Voor mij zijn ze dus klaarblijkelijk niet goed.
Ben nu begonnen met tarwegraspoeder.
Doe 1 theelepel door mijn smoothies en vind de smaak hierdoor dermate overheersend dat ik me niet kan voorstellen dat je er een eetlepel doorheen moet doen???
Ik hoor vaker dat gojibessen klachten veroorzaken: ik mag ze zelf ook niet meer. Inmiddels heb ik geleerd dat niks goed kan zijn voor ieder mens, gezien we allemaal zo anders zijn. Het is een kwestie van dingen uitproberen en kijken/voelen wat werkt voor jou.
Enneh..tarwegraspoeder is ook echt heel vies. Het went wel na een tijdje. Maar als jij je goed voelt bij een theelepel, dan is dat toch ook goed? 🙂
Fan van chiazaad. Heel veel last gehad van mijn darmen en dat heeft mij wel een stuk op weg geholpen.