Tijdens het schrijven van mijn artikel over kokosvet, ontdekte ik dat het bakken of frituren in zonnebloemolie not-done is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Dat was voor mij een behoorlijke shock, want ik bakte altijd álles in zonnebloemolie. Waarom ik dat inmiddels niet meer doe, zal ik in dit artikel uitleggen.
Zonnebloemolie heeft een heel laag kookpunt (140 °C) en mag eigenlijk helemaal niet verhit worden. Doe je dat wel dan komen er schadelijke stoffen vrij die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. In zonnebloemolie zit namelijk veel linolzuur en als dat verhit wordt leidt dat tot een hoog niveau van een schadelijke stof: hydroxy-trans-2-nonenal (HNE). Dit stofje kan reacties vormen met aminozuren en ons DNA. DNA schade kan er voor zorgen dat cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot de vorming van tumoren. Ieks!
Er is onderzoek gedaan naar het effect van frituren in zonnebloemolie op de levers van ratten. Alhoewel ik geen voorstander ben van dierproeven, wijst deze test wel uit dat het frituren in zonnebloemolie giftig is voor ratten en dus hoogstwaarschijnlijk ook voor mensen. Bron.
Tevens is het zo dat grote hoeveelheden linolzuur in ons dieet niet goed zijn voor onze gezondheid. Geruime tijd werd het nuttigen van linolzuur juist gestimuleerd omdat het het cholesterol niveau leek te verlagen. Echter, nieuw onderzoek (2006) wijst uit dat linolzuur juist veel ontstekingsprocessen veroorzaakt, doordat ons lichaam niet in staat is om linolzuur op een efficiënte manier om te zetten. Door het overmatig eten hiervan ontstaat een stapeling van linolzuur, wat dus ontstekingen veroorzaakt. Let daarom op met linolzuurverrijkte producten, zoals margarine, halvarine en zonnebloemolie.
Kies dus als je gaat bakken of frituren liever niet voor onverzadigde vetten die veel linolzuur bevatten, zoals zonnebloemolie, sojaolie, slaolie, maisolie en sesamolie. Ik hoor je al denken: wat moet ik dan gebruiken? Nou, ik gebruik tegenwoordig vooral rijstolie (rice bran oil) om in te bakken. Dit is gewoon in iedere supermarkt te krijgen. Ook kokosvet is een perfect alternatief, juist omdat het een verzadigd vet is.
Bron:
http://www.fonteine.com/zonnebloemolie.html
http://www.advmolmed.com/issue/20071/pdf/04.pdf
Goed dat je dit aan de orde stelt! er is trouwens nog veel meer zinnigs te zeggen over vetten, over omega 3-6-9 bijvorbeeld, het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten (je noemt kokosvet, dit is idd verzadigd vet, maar een gezonde, net als in avocado, terwijl veel verzadigde vetten juist ongezond zijn), over transvetten enz…. Ook oppassen met olijfolie lang en hoog te verhitten ivm verlies anti-oxidanten en voedingsstoffen…
Yes, klopt helemaal!
klopt niet
Weet je ook iets over Arachideolie? Dat wer in het verleden ook vaak aangeraden.
Arachideolie heeft een hoger kookpunt dan bijv. zonnebloemolie, dus dat kun je prima op hogere temperaturen verhitten. Verder bevat het geen transvetten en weinig verzadigde vet en bevat het wel antioxidanten en vitamine E. Goede keuze dus 🙂
oei, ik kom hier wat later kijken en realiseer me dat ik reageer op een post uit 2013, maar let op met Arachideolie! Pindaolie bevat heel vaak schimmels! Wij gebruikten het altijd voor de versgemaakte mayonaise, maar zijn inmiddels ook overgestapt op rijstolie en druivenpitolie….
(ik weet het, zo langzamerhand kun je niks meer veilig eten 🙁 )
Super leuke blogs!!!!!!!